De bewoners van de woonwijken Molekens en Sint-Janneke, die zich recent verenigd hebben in actiecomité StroomAfwaarts, hebben woensdagavond actie gevoerd tegen de komst van 5 windturbines van Luminus en Eneco in industrie-zone Klein-Gent.

Energieleveranciers Eneco en Luminus zijn beiden van plan om windmolens te plaatsen in het industriegebied Klein Gent, dat zowel Herentals als Grobbendonk beslaat, vlak naast de E313.

Concreet plant Luminus 3 windturbines: 2 ter hoogte van Bouwelven in Grobbendonk en een derde op het terrein van Plastic Omnium in de Grensstraat in Herentals.

Eneco wil er 2 zetten. Daarbij gaat het om één windturbine vlak bij DCM in de Bannerlaan in Grobbendonk, de andere achter Biscuiterie Thijs ter hoogte van de Klein Gentstraat.

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 22 juni.

In die buurt hebben verschillende energieleveranciers al meerdere malen geprobeerd om windturbines te bouwen. De aanvraag van Luminus en Eneco is al de 5e sinds 2008. In oktober 2018 ving Electrabel in beroep nog bot bij Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) om 3 windmolens te bouwen.

Ludo Torfs : 'Actiegroep StroomAfwaarts ziet de nieuwe plannen van Luminus en Eneco helemaal niet zitten'

"Al voor de 5e keer tekenen we protest aan tegen de komst van windmolens, die vlakbij de woonwijken Molekens en Sint-Janneke zouden gelegen zijn. We vrezen geluidshinder en hinder door de slagschaduw", zegt Ludo Torfs namens de actiegroep.

"De belangrijkste reden vinden we dat er genoeg alternatieven zijn in plaats van storende windturbines, zoals zonnepanelen, geothermische of biomassa-installaties." (lt-pp)

Foto's Nnieuws.