De 7 gemeenten van het Huis van het Kind Middenkempen plaatsen volgende week op openbare plaatsen luierboxen, waar jonge ouders ongebruikte 'pampers' achter kunnen laten om anderen te helpen.

"Als jonge ouder weet ik zelf hoe kostelijk nieuwe luiers zijn", onderstreept  schepen voor jeugd Kobe Vercauteren (Vorselaar, Actiev). "En dan groeit je kind nog naar een grotere maat, terwijl je vaak nog met een overschot aan kleinere exemplaren zit.

Omdat we even overwogen hebben om op herbruikbare luiers over te schakelen, weet ik dat luiers enkele honderden euro's per jaar kosten. Dat is gewoon onbetaalbaar voor heel wat gezinnen."

Luierbox : locaties vanaf 1 oktober

Precies om die reden lanceert het Huis van het Kind Middenkempen de luierbox. Dat Huis is onderdeel van de intergemeentelijke samenwerking van de OCMW's (Isom) van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lille, Olen en Vorselaar.

"In ieder van die 7 gemeenten is vanaf 1 oktober op minstens 2 openbare plaatsen een luierbox te vinden. In Herentals zijn dat 5 plaatsen, in Olen gaan ze enthousiast voor 11 locaties", zegt coördinator An Van Mechelen van het Huis van het Kind Middenkempen.

3 maanden lang kunnen ouders hun luieroverschotten daar deponeren. Vanaf januari deelt Isom de luiers in pakketjes per maat uit aan de meest kwetsbare gezinnen in de zeven gemeentes.

"Dat gebeurt onder meer via Kind & Gezin. We bereiken zo ook families die we anders niet zouden bereiken. 

Vanaf januari 2020 zullen we dan van start gaan met de verdeling van de pakketjes aan onze gezinnen.

Doneer dus vanaf nu jouw pamperoverschotjes aan De Luierbox, want daarmee help je een gezin  in je buurt verder!", besluit An Van Mechelen. (pp)

Johan Temmerman/ Nnieuws.