U bent hier

LUNALIA plaatst Mechelen mee op de kaart van Europa

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen
27.05.2021 - 14.26u
Door: Lex Verellen

LUNALIA, het voorjaarsfestival van Festival van Vlaanderen Mechelen, neemt Mechelen mee op reis doorheen Europa via drie internationale dimensies.

Ten eerste werd de wereldpremière van 'They have waited long enough' tijden Lunalia voorgesteld. Dit unieke project is gegroeid vanuit een internationale samenwerking met Wonderfeel, Antwerp Liedfest, Oranjewoud Festival, Mittelfest en November Music. De voorstelling is nog tot vrijdag 28 mei gratis te bekijken op Evil Penguin TV.

Ten tweede stelde Ratas del viejo Mundo in de context van Lunalia een nieuw album samen ter ere van 500 jaar Philippus de Monte, de grootste muzikale zoon die Mechelen ooit gekend heeft. Dankzij deze cd en het digitale festival groeide meteen de internationale belangstelling voor componist Philippus de Monte en zijn geboortestad.

Tenslotte maakt Lunalia deel uit van de Pückler Karawane die in juni 2021 doorheen Polen en Duitsland trekt. De karavaan is een nieuw concept dat muziek, kunst, natuur, culineaire hoogstandjes en levenskunst verbindt in een nomadenfestival.

Wereldpremière They have waited long enough is tot 28/05 op Evil Penguin TV te bekijken

LUNALIA, het voorjaarsfestival van Festival van Vlaanderen Mechelen, en Wonderfeel Festival presenteren de uitzending van een uitzonderlijke première van They have waited long enough via het platform van Evil Penguin TV, van 21 tot 28 mei.

Beleef een opsomming van pure female power in muziek: componistes Annelies Van Parys, Aftab Darvishi en Calliope Tsoupaki schreven drie nieuwe composities voor sopraan en ensemble vertrekkende vanuit de Griekse mythologie rond Medea, Circe en Penelope. Gaea Schoeters zorgde voor de tekst en de overkoepelde dramaturgie. Natalie Haynes, aka de muze van de UK en 'stand-up classicist', praat de drie stukken aan elkaar.

De vertolkers van deze drie nieuwe werken zijn zeker niet van de minsten. Sopraan Charlotte Wajnberg leent haar stem, drie instrumentale solisten geven weerwerk: Annelien Van Wauwe op klarinet, Raphaëla Danksagmüller op duduk en Osama Abdulrasol op qanun. Samen met het strijkkwartet van Carousel Ensemble.

De inspiratie voor deze creatievreugde is de ware hoos aan boeken die de laatste jaren een ander perspectief boden op de mannelijk-georiënteerde Griekse mythen. Margaret Atwood geeft in The Penelopiad het woord aan Penelope.

Madeline Miller transformeert tovenares Circe in een complex en tegelijk sympathiek karakter, die zich niet laat controleren door de mannen om haar heen. Deze boeken vestigen de aandacht op de vrouwen die altijd naar de rand van het verhaal zijn verbannen.

Of zoals Natalie Haynes het in haar boek A Thousand Ships verwoordt: 'They have waited long enough for their turn. (...).'

In They have waited long enough is precies die perspectiefwissel de inzet van een veelkleurig muzikaal project waarin drie vrouwen uit de Griekse mythologie een eigen stem krijgen.

Dit unieke project is gegroeid vanuit een internationale samenwerking met Wonderfeel, Antwerp Liedfest, Oranjewoud Festival, Mittelfest en November Music en mogelijk gemaakt dankzij de steun van Fonds Podiumkunsten en de Vlaamse Overheid.

Lees hier de programmatekst van Annemarie Peeters en interviews met Natalie Haynes, Gaea Schoeters, Annelies Van Parys, Aftab Darvishi en Calliope Tsoupaki.

De volledige voorstelling is gedurende 1 week gratis te bekijken op Evil Penguin TV, van 21 tot 28 mei. Klik op deze link en geniet van het concert.

imageMeer nieuws

Circus Pipo naast VC Herentals

Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 02.37u reading time1min

Circus Pipo slaat z'n tenten op aan het multifunctioneel terrein, Herenthoutseweg naast VC Herentals.  Je kan er van 1 tot en met 10 juli voorstellingen beleven.

Tickets aan de kassa of online https://circuspipobelgium.be/praktische-info/

'Circus Pipo staat sinds jaar en dag garant voor dé familie-uitstap bij uitstek.
Dit eigentijdse circus brengt een heerlijke mix van puur traditioneel circus en unieke, wervelende sensaties voor jong en oud.'

Vanaf donderdag onderhoudswerken op ring Lier (R16)

Kempen regio | Lier regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.14u

Fietser uit Turnhout spuwt 11 keer naar politie: 12 maanden cel

 Fietser uit Turnhout spuwt 11 keer naar politie: 12 maanden cel
Kempen regio | Turnhout regio 27.06.2022 - 14.40u

Kandidaat voor een sociale woning? Dan moet je straks je bankrekeningen laten zien

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 27.06.2022 - 07.21u

Bruce Springsteen and The E Street Band op TW/Classic 2023

Bruce Springsteen and The E Street Band op TW/Classic 2023
Internationaal | Nationaal 26.06.2022 - 23.00u

Lions Club Mol-Geel: €50.000 voor goede doelen

Lions Club Mol-Geel: €50.000 voor goede doelen
Geel | Internationaal | Kempen regio | Mol 26.06.2022 - 17.18u

JustConsult: eerste gerechtelijke strafdossiers online raadpleegbaar

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.06.2022 - 12.19u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto