LUNALIA, het voorjaarsfestival van Festival van Vlaanderen Mechelen, neemt Mechelen mee op reis doorheen Europa via drie internationale dimensies.

Ten eerste werd de wereldpremière van 'They have waited long enough' tijden Lunalia voorgesteld. Dit unieke project is gegroeid vanuit een internationale samenwerking met Wonderfeel, Antwerp Liedfest, Oranjewoud Festival, Mittelfest en November Music. De voorstelling is nog tot vrijdag 28 mei gratis te bekijken op Evil Penguin TV.

Ten tweede stelde Ratas del viejo Mundo in de context van Lunalia een nieuw album samen ter ere van 500 jaar Philippus de Monte, de grootste muzikale zoon die Mechelen ooit gekend heeft. Dankzij deze cd en het digitale festival groeide meteen de internationale belangstelling voor componist Philippus de Monte en zijn geboortestad.

Tenslotte maakt Lunalia deel uit van de Pückler Karawane die in juni 2021 doorheen Polen en Duitsland trekt. De karavaan is een nieuw concept dat muziek, kunst, natuur, culineaire hoogstandjes en levenskunst verbindt in een nomadenfestival.

Wereldpremière They have waited long enough is tot 28/05 op Evil Penguin TV te bekijken

LUNALIA, het voorjaarsfestival van Festival van Vlaanderen Mechelen, en Wonderfeel Festival presenteren de uitzending van een uitzonderlijke première van They have waited long enough via het platform van Evil Penguin TV, van 21 tot 28 mei.

Beleef een opsomming van pure female power in muziek: componistes Annelies Van Parys, Aftab Darvishi en Calliope Tsoupaki schreven drie nieuwe composities voor sopraan en ensemble vertrekkende vanuit de Griekse mythologie rond Medea, Circe en Penelope. Gaea Schoeters zorgde voor de tekst en de overkoepelde dramaturgie. Natalie Haynes, aka de muze van de UK en 'stand-up classicist', praat de drie stukken aan elkaar.

De vertolkers van deze drie nieuwe werken zijn zeker niet van de minsten. Sopraan Charlotte Wajnberg leent haar stem, drie instrumentale solisten geven weerwerk: Annelien Van Wauwe op klarinet, Raphaëla Danksagmüller op duduk en Osama Abdulrasol op qanun. Samen met het strijkkwartet van Carousel Ensemble.

De inspiratie voor deze creatievreugde is de ware hoos aan boeken die de laatste jaren een ander perspectief boden op de mannelijk-georiënteerde Griekse mythen. Margaret Atwood geeft in The Penelopiad het woord aan Penelope.

Madeline Miller transformeert tovenares Circe in een complex en tegelijk sympathiek karakter, die zich niet laat controleren door de mannen om haar heen. Deze boeken vestigen de aandacht op de vrouwen die altijd naar de rand van het verhaal zijn verbannen.

Of zoals Natalie Haynes het in haar boek A Thousand Ships verwoordt: 'They have waited long enough for their turn. (...).'

In They have waited long enough is precies die perspectiefwissel de inzet van een veelkleurig muzikaal project waarin drie vrouwen uit de Griekse mythologie een eigen stem krijgen.

Dit unieke project is gegroeid vanuit een internationale samenwerking met Wonderfeel, Antwerp Liedfest, Oranjewoud Festival, Mittelfest en November Music en mogelijk gemaakt dankzij de steun van Fonds Podiumkunsten en de Vlaamse Overheid.

Lees hier de programmatekst van Annemarie Peeters en interviews met Natalie Haynes, Gaea Schoeters, Annelies Van Parys, Aftab Darvishi en Calliope Tsoupaki.

De volledige voorstelling is gedurende 1 week gratis te bekijken op Evil Penguin TV, van 21 tot 28 mei. Klik op deze link en geniet van het concert.