U bent hier

Lux Sparkling in Noorse staatswinkel

Geel | Internationaal | Kempen regio
12.11.2019 - 12.15u
Door: Mark Jaspers

Lux Sparkling, de sparkling wine van chef Jess Van Weert, is sinds begin van  november ook verkrijgbaar in Noorwegen. 'Daar is de aanschaf van sterke drank en wijn alleen mogelijk in de staatswinkels Vinmonopolet', vertelt Jess Van Weert.

De verdeling in Noorwegen volgt op een gouden medaille in Singapore eerder dit jaar. De Noorse markt volgt echter andere regels. Zo kwam in 1939 'Vinmonopolet' volledig in handen van de staat.

'De belangrijkste opgave van 'Vinmonopolet' was de sociale en persoonlijke schade, die het nuttigen van alcohol kan veroorzaken, te beperken en ervoor te zorgen dat de leveranciers op gelijke voorwaarden toegang tot de markt kregen.'

Het is pas sinds 1996 dat de Noorse regering het invoer-, uitvoer- en groothandelsstaatsmonopolie voor alcoholische dranken heeft afgeschaft. 'Sindsdien is bier wel gewoon in de supermarkt te krijgen', vervolgt Van Weert.

Het kleinhandelsmonopolie voor wijn en gedistilleerde dranken blijft echter bestaan. 'De verkoop aan de consument in heel het land gebeurt via zo'n 300 winkels, in handen van de staat ennog steeds onder de naam 'vinmonopolet'.

Het kleinhandelsmonopolie is niet van toepassing op bier met een alcoholvolumegehalte van minder dan 4,75%. Een gemiddelde 'Vinmonopolet' heeft 900 verschillende producten, goed voor 95% van de Noorse vraag. Sinds 2002 heeft 'Vinmonopolet' eveneens een webshop.

Lux Sparkling

Van Weert realiseerde in 2015 met Lux Sparkling een eigentijdse en aparte wijn. Hij wordt niet als klassieke cava maar wel als Sparkling Wine uit Penedès gecommercialiseerd.

Vorig jaar kreeg Lux Sparkling er een rosé-variant bij, Lux Rosa. De drank wordt wereldwijd verdeeld. In ons land loopt van 15 tot 24 november een actie bij Prik & Tik. Daar krijg je bij aankoop van 4 flessen twee flessen gratis. 'Handig meegenomen met de feestdagen in het vooruitzicht.'

De website van Lux : Lux Sparkling in de webshop van Vinmonopolet vindt u hier.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto