Naar schatting één kind op vijf is hoogsensitief of prikkelgevoelig*. Voor velen van hen is kleding aantrekken en dragen een hele beproeving. Denk aan schurende naden, jeukende etiketten en stugge stoffen.

An Luyten uit Herentals -mama van een hoogsensitieve zoon- lanceert daarom een trendy collectie unisex broeken voor gevoelige kids van 4 tot 12 jaar. Geen storende stoffen, knopen, naden of etiketten “Mijn zoontje maakte van kleins af aan heel duidelijk wat hij wel en niet wilde dragen.

Veel kleren bleven ongebruikt in de kast liggen. Ik vond moeilijk kleding die zacht genoeg was en waarvan geen etiketten, stiksels of andere zaken hem stoorden. Heel wat mama’s herkenden zich in mijn verhaal.

Daarom besloot ik twee jaar geleden zelf een collectie uit te werken”, vertelt initiatiefneemster An. Advies van specialisten “Ik wilde een product maken dat gevoelige kinderen daadwerkelijk zou helpen. Daarom stelde ik met doctor in de psychologie Wim Tops een focusgroep samen van therapeuten, pedagogen, logopedisten, leerkrachten en ervaringsdeskundigen.

Hun tips en adviezen vormen de leidraad voor mijn collectie”, aldus An. Zo gaven de experts aan dat er naast prikkelgevoelige kinderen ook veel ‘prikkelzoekers’ zijn. Kinderen die net tastbare prikkels nodig hebben omdat het hen helpt hun energie te kanaliseren. Ook voor hen biedt Sam gepaste kleding.

Betaalbaar, kwalitatief en duurzaam Via een aantal toevalligheden kwam An in contact met een Deense ontwerpster die helemaal mee was met haar verhaal. Een Belgische fabrikant stapte mee aan boord en zo is de collectie vanaf december ‘19 klaar voor verkoop.

“De productie gebeurt in China bij een dochterbedrijf van onze Belgische partner. De collectie moet betaalbaar zijn maar ik vind het ook belangrijk dat niet alleen onze kids er beter van worden. Daarom is duurzame en eerlijke productie een must”, licht An haar keuze toe.

Als SAM aanslaat, hoopt An de collectie uit te breiden met prikkelarm ondergoed, sokken en T-shirts. SAM sensory & more collectie De eerste SAM-collectie is beschikbaar op de webshop www.samsensoryclothing.com vanaf 6 december 2019.

De collectie bestaat uit 3 modellen: AIR: 2 modellen voor hooggevoelige kinderen TEXTURE: 1 model voor kinderen die graag prikkels opzoeken. Deze broek bevat tactiele elementen zoals verschillende stoffen, labels en hangers.

Deze subtiele ‘fidgets’ helpen kinderen hun aandacht te reguleren en stress te verminderen. De broek is bovendien extra stevig en dus ‘ravotproof’.'  Guy Verellen/NNieuws.