Tegen 2018, 600.000 kleien beeldjes maken, één voor elk slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog in België. Dat is de immense taak waar ook Mol zijn schouders onder zet. Hiervoor hebben ze jouw hulp nodig. Van 3 tot en met 11 maart geven we je de unieke kans om één van de 1 000 Molse beeldjes te kneden.

Jouw beeldje zal deel uitmaken van een herdenkingsmonument dat in 2018 in Ieper geïnstalleerd wordt. Het verbindt je eeuwig aan één van de 600 000 slachtoffers. Het initiatief past binnen het project Coming World Remember Me (CMXRM).

Van dinsdag 3 tot en met woensdag 11 maart strijkt het mobiele atelier van Coming World Remember Me neer in jeugdhuis Tydeeh, Rivierstraat 8. Iedereen kan deelnemen aan één van de workshops om een kleien beeldje te maken, ook gezinnen met jonge kinderen.

Word meter of peter
Wil jij deel uitmaken van dit project en één of meerdere kleien beeldjes maken? Voor slechts 5 euro word je al meter of peter en mag je één kleien beeldje maken tijdens één van de workshops in jeugdhuis Tydeeh. Stel je kandidaat via www.gemeentemol.be > E-loket – Workshop Coming World Remember Me. We mikken op minstens 1 000 Molse meters en peters. De helft van het betaalde bedrag gaat naar het goede doel, de andere helft wordt gebruikt voor de productie van het herdenkingsmonument.

Dog tag
Alle meters en peters ontvangen een 'certificaat van deelname'. Elk certificaat bevat een dogtag, een soldatenidentiteitsplaatje van metaal, met daarop een stempel van het project. Op de tweede dog tag, die na het bakken aan je beeldje wordt vastgemaakt, komt dan jouw naam en de naam van een slachtoffer uit de 'Namenlijst' die wordt opgesteld door het 'In Flanders Field Museum' in Ieper.

Zo verbindt het project het verleden met het heden. Het certificaat bevat ook een notitieboekje met daarin wat uitleg over het project, enkele persoonlijke notitieblaadjes en een bladwijzer met uitleg over het goede doel.

Workshops
In principe zijn de workshops voor iedereen vanaf 6 jaar toegankelijk. Aangezien er steeds met twee gewerkt wordt aan één pers, kunnen gezinnen met jongere kinderen zich ook inschrijven op voorwaarde dat elk kind dan kan begeleid worden door een volwassene. In het atelier wordt alles voorzien om de beeldjes te maken. Je hoeft dus zelf niets mee te brengen. Je draagt best comfortabele kledij die een beetje vuil mag worden.

Het beeldje
Het beeldje 'New Generation' stelt een menselijke figuur voor die, ineengedoken en in zich gekeerd, zichzelf en de wereld beschouwt. De ruggengraat van het beeldje wordt na het persen nog eens extra benadrukt, 'versterkt' door de maker. Zo is het beeldje tegelijkertijd ook klaar om zich terug te ontplooien, om zich als het ware te ontpoppen. In dit opzicht staat 'New Generation' ook symbool voor een hoopvolle toekomst.

Coming World Remember Me of CWxRM
Het project Coming World Remember Me of CWxRM is een project van kunstenaar Koen Vanmechelen en vzw Kunst in opdracht van de provincie West-Vlaanderen. Hun doelstelling is om in 2018 een land-artinstallatie van 600 000 beeldjes te creëren op het niemandsland van de frontzone rond Ieper. 600 000 beeldjes in klei – één beeldje voor iedere gesneuvelde op Belgische bodem. Het project is een maatschappelijk statement voor vrede: op een plek waar honderd jaar geleden de bloedigste oorlog uit onze geschiedenis werd uitgevochten, komt nu een rustgevende reflectieplek waar heel veel mensen rust zullen vinden.

Het initiatief om dit project ook naar Mol te halen, komt van Rozenberg S.O. Het gemeentebestuur, Cultuurcentrum 't Getouw, jeugdhuis Tydeeh en tal van andere partners verlenen hieraan graag hun medewerking.