Op de Lilse heide in Grotenhout grazen op dit moment 300 schapen en geiten. De dieren eten jonge boompjes en grassen af en zorgen ervoor dat het heidegebied open blijft. Dit jaar worden de schapen en geiten niet alleen door omrastering bijeen gehouden.

Er is ook een herder aan het werk die met haar honden de kudde samendrijft en verplaatst. Nu woensdag 5 juni is er een publieksmoment. Die dag kan je herder Juna en haar honden aan het werk zien. Geïnteresseerden kunnen vragen stellen en de herder zal de aanwezige kinderen tot bij of in de kudde begeleiden.

Schepen van Bosbeheer Luc De Backer: Begrazing is een onderhoudsmaatregel van het bosbeheerplan. We hebben als gemeentebestuur beslist het jaarlijks budget voor schapenbegrazing op te trekken van 6.500 naar 9.000 euro.

Op die manier kunnen alle heidepercelen en bosranden een gepast beheer krijgen. Dit jaar graast er een kudde van 300 schapen en geiten in twee periodes, in het begin en aan het einde van de zomer. Mocht de natuur haar gang kunnen gaan, dan zou alle heide binnen een aantal jaar verdwijnen en plaats maken voor bos.

De gemeente voorziet begrazing aan de Warandeplas binnen het vast raster van eind juni tot half september met een kleine kudde van ongeveer 15 schapen. De kudde van 300 dieren zet de gemeente in op verschillende locaties in de openbare bossen.

Publieksmoment

· Woensdag 5 juni tussen 14 en 16 uur vrij te bezoeken.

· Locatie: in de buurt van de Visbeekbrug.

o Check het plannetje voor de juiste locatie.

o Rij de Visbaakbaan ten einde en volg de groene route op het plannetje.

· Voor bezoekers: Kom indien mogelijk te voet of met de fiets.