Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Maakt jouw kind de overstap naar het middelbaar? Eén overkoepelend aanmeldsysteem Kempen

kOsh

Maakt jouw kind volgend jaar de overstap naar het secundair onderwijs? Dan moet je je kind voortaan eerst digitaal aanmelden alvorens je kunt inschrijven in de school. De secundaire scholen in de regio Geel, Kasterlee, Herentals, Vorselaar, Mol en Westerlo werken samen in één overkoepelend aanmeldsysteem.

Een animatiefilmpje over het nieuwe systeem helpt ouders om hun kinderen aan te melden. Je kind aanmelden kan van 27 maart tot 21 april.

Het nieuwe aanmeldsysteem zorgt voor een eerlijke verdeling van de beschikbare plekken in de secundaire scholen van de deelnemende gemeenten en steden. Het aanmeldsysteem verdeelt de leerlingen over de scholen op basis van voorkeuren.

Als er voldoende plaatsen zijn, krijgen kinderen automatisch de school van hun eerste voorkeur. Als er te weinig plaatsen zijn in een school, kijkt het systeem bij kinderen die hun eerste voorkeur niet kregen naar de tweede school van voorkeur.

Opnieuw wijst het systeem de plaatsen willekeurig toe. Zo krijgen alle leerlingen evenveel kans om zich in te schrijven in hun favoriete school. Kinderen van personeelsleden en kinderen waarvan de broer of zus naar dezelfde school gaat, krijgen voorrang. Kinderen die naar een school willen gaan buiten de aanmeldregio informeren best bij de school hoe het aanmelden of inschrijven in deze regio verloopt.

Dit animatiefilmpje toont alle stappen van het aanmeldsysteem en legt uit hoe je je kind correct aanmeldt.

Verschillende stappen

Alle leerlingen die in schooljaar 2023-2024 starten in een middelbare school in 1A of 1B, melden zich aan. De aanmeldingsprocedure verloopt in verschillende stappen:

  1. Tot 27 maart: je kiest meerdere scholen

Kies voor jouw kind verschillende scholen die bij hem/haar passen. Op deze websitepagina vind je een overzicht van alle secundaire scholen in de regio Zuiderkempen. Sommige scholen organiseren infomomenten voor nieuwe leerlingen of je kunt een afspraak met de school maken.

  1. 27 maart - 21 april: je meldt jouw kind aan via het digitaal systeem

Meld jouw kind aan voor de A of B-stroom. Je kiest bij jouw aanmelding nog niet voor een specifieke studierichting. Dat gebeurt pas bij de effectieve inschrijving op de school. Aanmelden kan tussen 27 maart (9 uur) en 21 april (23.59 uur). Het systeem houdt geen rekening met het tijdstip waarop je aanmeldt.

Wilt jouw kind naar dezelfde school als de broer of zus of naar de school waar één van de ouders werkt? Duid dit aan bij de aanmelding, je krijgt dan voorrang.

  1. 22 april - 15 mei: je krijgt een school toegewezen

Je krijgt een e-mail met een inschrijvingsticket voor jouw toegewezen school. Als er voldoende plaatsen zijn, krijg je automatisch de school van jouw eerste voorkeur. Als er te weinig plaatsen zijn in een school, wijst het systeem willekeurig de plaatsen toe. Is jouw voorkeurschool volzet, dan wordt er gekeken naar de andere scholen uit jouw lijst. 

  1. 16 mei - 12 juni: je schrijft jouw kind in op de toegewezen school

Schrijf jouw kind in tussen 16 mei en 12 juni in de toegewezen school. Doe dit ten laatste op 12 juni, anders verlies je die plaats. Heb je geen plaats in jouw voorkeurschool? Je krijgt een seintje als er een plaats vrijkomt in een school die hoger staat op jouw lijst.

Hulp bij aanmelden

Heb je hulp nodig bij het aanmelden? Neem in de eerste plaats contact op met de basisschool van je kind of de school waar je je kind graag naartoe zou laten gaan. In de tweede plaats kun je ook contact opnemen met de stad of gemeente van de school. Een lijst met veelgestelde vragen over het nieuwe aanmeldsysteem vind je op deze websitepagina.

Meer info

 

kOsh

Deel dit artikel