Een verblijf in een Vlaams rusthuis kost gemiddeld ongeveer 1.600 euro per maand. Tussen de duurste en de goedkoopste provincie is het prijsverschil gemiddeld 200 euro.

De Vlaamse rusthuisbewoner is gemiddeld 84 jaar oud. De meerderheid is zwaar zorgbehoevend. Hun verblijf kost maandelijks gemiddeld 1.600 euro of 53 euro per dag.

Daarin inbegrepen: het verblijf, alle maaltijden, de kosten voor verzorging en vaste supplementen zoals een kappersbezoek of geneesmiddelen. Een verblijf in een Vlaams rusthuis is een pak duurder dan in Brussel en Wallonië.

Ligging, kamertype en personeel

Er zijn grote prijsverschillen, zowel naar het type rusthuis als geografisch. OCMW-rusthuizen zijn iets goedkoper dan vzw's die ook duurder zijn commerciële instellingen. Tussen de verschillende provincies zijn er ook verschillen. In Antwerpen kost een rusthuisverblijf het meest: gemiddeld 1.725€ per maand of 200 euro meer dan in West-Vlaanderen of Limburg.

"Belang van transparantie en duidelijke prijszetting"

Betekent een hogere prijs ook betere kwaliteit? "Beide factoren hangen niet zo lineair samen. Eén van onze aanbeveling is dat rusthuizen daar transparant in moeten zijn. Als we de elektronische factuur algemeen zouden invoeren, zouden we al een beter zicht hebben op de prijzen. Daarnaast zouden we een vaste prijs willen garanderen, gedurende het hele verblijf. Nu hebben de rusthuizen de vrijheid om hun tarieven zelf te bepalen. Er zou een vaste prijszetting moeten komen op basis van objectieve maatstaven."

"Let op: een hogere prijs staat niet gelijk aan een betere service."

Volgens SocMut kan naar schatting driekwart van de ouderen hun rusthuisfactuur niet betalen. "Er zijn wel enkele sociale correcties, zoals een aanvulling voor de lage inkomens en de zorgverzekering, maar voor veel ouderen blijft het een zware dobber. De meest zorgbehoevende bejaarden krijgen bovendien de hoogste factuur."

Callewaert raadt mensen bij hun zoektocht naar een rusthuis aan om vooral prijzen te durven vergelijken. "Bevraag je goed en ga er niet automatisch vanuit dat een hogere prijs gelijk staat aan meer kwaliteit." (vrt)