De actiedag van de vakbonden wordt maar heel beperkt opgevolgd in de bedrijven in de regio Mechelen en Kempen.

Dat blijkt uit een rondvraag van Voka Mechelen-Kempen vanmorgen bij tientallen grote en middelgrote ondernemingen. "Ik wil alle medewerkers die vandaag aan de slag zijn bedanken.

Zij zien de realiteit wél in. Bedrijven doen hun uiterste best om door deze uitzonderlijke crisis te komen. We moeten hier samen door", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Het beeld van de actiedag in de regio Mechelen en Kempen is duidelijk: de oproep van de vakbonden wordt niet unaniem opgevolgd. In maar een paar bedrijven zal de productie vandaag hinder ondervinden.

"Ik wil dan ook alle medewerkers bedanken die vandaag aan de slag zijn. Zij zien de realiteit wél in. Bedrijven doen hun uiterste best om door deze uitzonderlijke crisis te geraken.

Want het is uitzonderlijk.

De lonen zullen met 15,2 procent stijgen, in amper drie jaar tijd. Dit tast de concurrentiekracht van de bedrijven aan. Omdat de onderhandelingen over de lonen in het buitenland nog moeten beginnen. In ons land stijgen ze automatisch", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

"Daarom is deze actiedag contraproductief én ongeloofwaardig. Onze economie en ons imago krijgen nog maar eens een klap."

De concurrentiekracht van de ondernemingen in België staat zwaar onder druk door de automatische loonindexering. De loonhandicap met onze buurlanden loopt alleen maar verder op en zal straks 6% bedragen.

Dat heeft gevolgen, blijkt uit een enquête van Voka. Specifiek bij de grote bedrijven valt op dat 17% overweegt om activiteiten deels te verhuizen naar het buitenland. Net omwille van de hoogste loonkosten in 40 jaar.

De oproep van de vakbonden om ook in het najaar stakingsacties te organiseren kan op geen enkel begrip rekenen.

"We hebben in dit land actie nodig om de tewerkstellingsgraad te verhogen en de competitiviteit van de ondernemingen te ondersteunen. Laat ons daar samen de focus op leggen", zegt Laveren. "De sociale rust moet terugkeren, dat kan het beste door samen aan tafel te gaan zitten."