Op zondag 9 september viert Vlaanderen de 30e verjaardag van Open Monumentendag. Tijdens deze bijzondere verjaardagseditie kan je over heel Vlaanderen in maar liefst de helft van alle Vlaamse werelderfgoedsites terecht. Ook meer dan 60% van de winnaars van de Vlaamse Monumenten- en Onroerenderfgoedprijs stellen gratis open op 9 september.

In Vlaanderen vind je een heleboel monumenten van wereldklasse. Tijdens Open Monumentendag kan je dit jaar de helft van die door UNESCO erkende schatten gratis bezoeken.

Zo ben je bijvoorbeeld welkom bij het indrukwekkende Plantin-Moretuscomplex in Antwerpen, waar je alles te weten komt over de wereldberoemde drukkersfamilie Plantin-Moretus. Of in het historisch centrum van Brugge dat in 2000 werd erkend als werelderfgoed.

9 pittoreske begijnhoven om in te verdwalen, 12 indrukwekkende belforten

Maar liefst 9 luisterrijke begijnhoven en 12 statige belforten die erkend zijn als werelderfgoed doen mee aan Open Monumentendag dit jaar. Dwaal op 9 september rond in de rust en mystiek van het begijnhof van Hoogstraten, Turnhout, Sint-Amandsberg, Diest of Kortrijk. Of bezoek gratis de belforten van Antwerpen, Roeselare, Ieper, Diksmuide, Aalst, Leuven, Sint-Truiden en Zoutleeuw.

In enkele Vlaamse steden trek je het grote lot en vieren zowel het belfort als het begijnhof de 30e verjaardag van Open Monumentendag. In Mechelen, Lier, Dendermonde en Tongeren maak je er zo een echte werelderfgoed-dag van.

Bewonder prijswinnende monumenten tijdens Open Monumentendag

Voor de 30e editie van Open Monumentendag zetten maar liefst 85% van alle laureaten van de Europa Nostra Awards de deuren open. Ook 60% van de Vlaamse Monumenten- en Onroerenderfgoedprijswinnaars schreven zich in.

Ronkende namen zijn daarbij onder andere de Gentse Vooruit, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, Brouwerij de Hoorn in Leuven, domein Pietersheim in Lanaken en het indrukwekkende Hotel de Normandie in Koksijde.

Praktisch

Op zondag 9 september, van 10u tot 18u (tenzij anders vermeld in het programma). Open Monumentendag is gratis.
Het volledige programma en meer informatie vanaf 1 augustus via www.openmonumentendag.be.