De Vlaamse sportsector vraagt vandaag in een advies aan de Veiligheidsraad om alle sportwedstrijden, zowel bij profs als amateurs, zonder publiek te laten plaatsvinden.

Verschillende actoren van het Vlaamse sportveld hebben zich verenigd in een klankbordgroep, die de coronasituatie opvolgt.

Hoe reageren provinciale voetbalclubs in onze regio?

'Terwijl de politieke wereld met de virologen bekvecht over de grootte van de bubbels (15, 10 of terug naar 2), zijn ze volgens mij uit het oog verloren dat we met onze amateurclub één grote bubbel van +/- 40 man is', zegt Maarten De Voeght, coach van  Exc. Bouwel.

'Bovendien heeft elk dorp haar eigen voetbalploeg, waardoor je de eigen richtlijnen van het beperken van het aantal contacten ondergraaft.

Bij professionele clubs worden de spelers om de 4 dagen getest, terwijl dit bij de amateurclubs helemaal niet het geval is.

We vliegen met andere woorden blind.  We kunnen alleen maar hopen dat er niemand besmet terug komt van verlof, Chiro of van een trip naar Antwerpen. 
 
Met andere woorden: het beperken van de bubbels leid tot niets zolang de amateurclubs gewoon mogen blijven verder doen.

Ik weet dat er dit weekend clubs zijn geweest die na de trainingen overnachten in kamers van 4 of 6 mensen, als teambuilding.

Dit grenst toch aan de waanzin.

Om het nog absurder te maken, is er net beslist dat er zonder publiek moet worden gespeeld. De al dan niet aanwezigheid van publiek is voor mijn spelers minder relevant,  dan duels aan te gaan met een tegenstander of ploeggenoten waarvan ze niet eens weten of ze het virus dragen.
 
Als club doen we er wel alles aan om het risico zo klein mogelijk te houden.

Iedereen doet een mondmasker aan bij aankomst op training. De handen worden zo veel als mogelijk ontsmet, contacten worden (in de mate van het mogelijke) vermeden, en als iemand ziek is of een te hoge temperatuur heeft, mag hij niet komen trainen', besluit Maarten De Voeght.

Afwachten wat de Veiligheidsraad maandag beslist rond het prof- en amateurvoetbal.  De Covid-crisis escaleert, stap voor stap. 

Op de foto : Maarten De Voeght /  Nnieuws.