Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Maarten Jacobs : 'Beste Campinisten! Kempense commons (hoen) op Register van inspirerende voorbeelden Borgen'

Kempens Hoen

De Vlaamse regering voegt 6 nieuwe borgingspraktijken toe aan het Register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed.

Ook de Kempense commons (hoen) kwamen recent in het felbegeerde Register.

Wat is het Register?

'Deze Register bundelt goede voorbeelden die anderen kunnen inspireren bij het koesteren, delen en doorgeven van hun eigen niet-tastbaar erfgoed', zegt Maarten Jacobs,  voorzitter Kempens Hoen vzw.

'Het is een hele eer en een kroon op het werk van alle Campinisten, zoals wij de
enthousiastelingen noemen die mee aan dit verhaal schrijven. Van kwekers
over boeren en chefkoks tot toeristische locaties.
Bovendien vieren wij in 2023 ons 10-jarig jubileum. Het gaat snel en het  gaat vooral al jaren hard met de terugkeer van dit Kempisch kieken.

De toekomst van de Campine ligt, net als zijn verleden, in zijn productiviteit en kwaliteit. Via selectie en de juiste kweekmethodes wordt dit ras weer relevant voor de Kempen. Het is op die kenmerken dat we samen selecteren voor de vernieuwde veredeling en verbetering van de Campine.

Kijk op www.kempenshoen.be

'Immaterieel erfgoed en ‘borgen’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Omdat immaterieel erfgoed niet tastbaar is, zijn bewuste acties nodig om het levend te houden. Dat noemen we borgen. Hoe we immaterieel erfgoed borgen, kunnen we leren van elkaar. Op het Register van inspirerende voorbeelden worden succesvolle acties, projecten en programma’s gebundeld, telkens voor een periode van drie jaar. Bedoeling is dat erfgoedgemeenschappen inspiratie halen uit die dynamische lijst.

Nieuw op het register

Na advies van de expertencommissie zijn volgende praktijken met brio  geregistreerd : 

  • 'Beste Campinisten!' Kempense commons op zijn mooist.
  • Het tweejaarlijks accordeonfestival Airbag in Brugge
  • Jong geleerd is oud gedaan: een pelotonnetje van kleutertjes in de Bloemenstoet
  • Het 2e Spoor van FeliX Art & Eco
  • Buumplanters – La Fidélité Future
  • Molennetwerk KempenBroek vzw

Alle 6 voorbeelden tonen erfgoedgemeenschappen die bewust actie ondernemen om hun erfgoed met anderen te delen en de volgende generaties zin te geven om mee te doen. De praktijken zijn gespreid over Vlaanderen en Brussel. Ze tonen dat diverse initiatiefnemers bezig zijn met immaterieel erfgoed: van professionele organisaties zoals erfgoedcellen tot geëngageerde vrijwilligersorganisaties.'

Kempens Hoen

Kempens Hoen

Kempens Hoen

Deel dit artikel