U bent hier

Maatregelen tegen wolf voor 80 procent gesubsidieerd

Geel | Kempen regio | Mol
26.03.2019 - 09.26u
Door: Mark Jaspers

Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) voorziet subsidies voor veehouders die preventieve maatregelen nemen om hun vee tegen de wolf te beschermen.

Die investering zal voor 80 procent door de overheid worden terugbetaald, waarbij ook investeringen uit het verleden onder de nieuwe regeling vallen.De subsidies worden wel enkel ingezet in de gemeenten waar de wolf actief kan zijn.

Wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben een risicogebied voor de wolf vastgelegd. Volgende gemeenten liggen in de risicozone: Balen, Beringen, Bocholt, Bree, Dessel, Dilsen-Stokkem, Geel, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik, Maasmechelen, Meerhout, Mol, Oudsbergen, Peer, Pelt, Zonhoven en Zutendaal.

De schadepreventie bij wolven krijgt een extra impuls door de subsidiëring van een aantal preventieve maatregelen. Het gaat daarbij om preventieve maatregelen die een bestaande omheining 'wolvenproof' moeten maken.

Investeringen uit het verleden kunnen ook teruggevorderd worden, indien ze aan de voorwaarden voldoen. Met een informatiecampagne zal het Agentschap voor Natuur en Bos veehouders informeren over de mogelijke maatregelen om het vee te beschermen. Begin april moet de regeling operationeel zijn.

Veehouders die hun omheining met wolvenwerende infrastructuur uitrusten, zullen die investering voor 80 procent terugkrijgen. "Zo hopen we enerzijds de schade te beperken, en anderzijds de wolf weer zijn natuurlijke gedrag aan te leren en ervoor te zorgen dat die niet langer op schapen gaat jagen", zegt Van den Heuvel.

Verder blijft het systeem van rescue-kits beschikbaar bij het Agentschap voor Natuur en Bos voor situaties - binnen en buiten de risicozone - die snel ondersteuning nodig hebben. Bij acuut gevaar kunnen de rescue-kits rond een weide geplaatst worden, waardoor de wolf met stroom wordt tegengehouden.

Daarnaast wordt een proefproject uitgewerkt met halsbanden die de hartslag van schapen meten. Die banden zenden in het geval van een verhoging door stress een geluid uit dat de wolf op de vlucht jaagt. (VRT NWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto