Natuurgids Erik Vervoort vond zondag een machinegeweer uit de Tweede Wereldoorlog in de Kleine Nete in Herentals, toen hij een kanotochtje maakte. Het is nog onduidelijk of het om een Duits of een Brits wapen gaat. Vervoort is van plan het wapen schoon te maken.

"Ik peddelde zondag tussen Herentals en Grobbendonk, toen ik in de buurt van de spoorwegbrug over de Kleine Nete in Herentals blinkend metaal uit het water zag steken", zegt Erik Vervoort. "Het water in de Nete staat erg laag, dus af en toe komt er iets boven water dat lang verborgen bleef. Ik dacht eerst dat het een metalen buis was, maar toen ik het ding uit het slijkt trok, zag ik dat het een wapen was."

Oud-rechercheur van de gerechtelijke politie Bob Van Hove, tevens wapendeskundige, monsterde het wapen. "Ik denk dat het een .30 machinegeweer is", zegt Van Hove, "maar omdat het zo lang in het water gelegen heeft, is het moeilijk uit te maken of het een Duits of een Brits wapen is.

Daarvoor moet het eerst grondig gereinigd worden. Je kan daaraan beginnen met javelbad, dan cola en petroleum. Maar je kan het ook laten zandstralen, dan krijg het wel schoon. Het zal natuurlijk beschadigd zijn, maar je ziet dan tenminste wat het is."

Erik Vervoort is van plan de aanbevelingen van Bob Van Hove op te volgen.

Tijdens de aftocht in 1944 lieten de Duitsers wel vaker munitie en wapens achter. Zo diende DOVO een paar jaar geleden nog uit de rukken naar de Snepkensvijver op de grens Herentals/Lichtaart om er Duitse granaten te bergen. Vlakbij, op de Kempense Heuvelrug hadden de Duitsers een Flakbatterij staan.

Bron GVA -  30/07/18  - Marc Helsen - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish