U bent hier

Machteld Verbruggen, algemeen directeur Thomas More-hogeschool, geeft loopbaan nieuwe wending

Geel | Kempen regio
12.12.2019 - 13.37u
Door: Lex Verellen

Met een mail aan al haar personeelsleden heeft Machteld Verbruggen zopas bekendgemaakt dat zij vanaf 1 januari 2020 stopt als algemeen directeur van de Thomas More-hogeschool.

Zij heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat zij niet de ambitie had om tot het einde van haar loopbaan deze rol voor haar rekening te nemen. Zij zal voortaan mee de schouders zetten onder Excel, het nieuwe Expertisecentrum voor Effectief Leren van Thomas More. In voorbereiding daarvan neemt ze in 2020 een sabbatical jaar.

Onder leiding van Machteld Verbruggen is Thomas More de voorbije zeven jaar de grootste hogeschool geworden in Vlaanderen en toonaangevend in veel opleidingen.

Het hogeschoolbestuur is haar daarvoor heel erg dankbaar. De raad van bestuur zal zo snel mogelijk een waarnemend algemeen directeur aanstellen en de functie vacant verklaren.

"Wie mij goed kent, wist dat ik niet de ambitie had om tot aan mijn pensioen algemeen directeur te blijven", zegt Machteld Verbruggen "Ik geloof dat het goed is voor een organisatie dat er regelmatig nieuw bloed komt. En ik wou graag stoppen op een hoogtepunt.

Vandaag doet de hogeschool het fantastisch, dus het kan. Eigenlijk ben ik een type dat graag pioniert. Daarom was in 2012 Thomas More als een nieuwe hogeschool op de kaart zetten een uitdaging voor mij."

En nu heeft Machteld Verbruggen een nieuwe uitdaging gevonden in Excel, het nieuwe Expertisecentrum voor Effectief Leren, een door haar opgericht onderzoekscentrum verbonden aan de lerarenopleidingen van Thomas More. "Vandaag woedt het debat over de kwaliteit van het onderwijs volop. Problemen aanwijzen doen er velen, oplossingen bieden veel minder.

Met het onderzoek van Excel willen we leraren praktische, haalbare en uitvoerbare oplossingen aanbieden om hun onderwijs te verbeteren. Er is in Vlaanderen een groot tekort aan praktijkgericht onderzoek, en die leemte willen we vullen", besluit Machteld Verbruggen. "Maar eerst ga ik terug studeren. Ik heb altijd levenslang leren gepromoot en dus geef ik nu het goede voorbeeld".

In samenwerking met het directiecomité en de personeelsleden van Thomas More tekende Machteld Verbruggen een Strategie 2020 uit. De voorbije jaren groeide Thomas More daardoor uit tot de grootste hogeschool van Vlaanderen met campussen in heel de provincie Antwerpen en net geen 20.000 studenten.

Het bestaande kwaliteitsvolle onderwijsaanbod werd uitgebreid met innovatieve en nieuwe opleidingen zoals Sport en Bewegen, Toegepaste Architectuur, Media & Entertainment Business en een aantal volledig Engelstalige opleidingen. De plannen voor grote bouwprojecten in Mechelen, in Sint-Katelijne Waver en in Geel liggen klaar.

De hogeschool is financieel gezond en uit een IDEWE-enquête is gebleken dat de tevredenheid van personeelsleden en studenten groter is dan het gemiddelde in Vlaanderen.

Op het hogeschoolcongres van 21 november ll. stelde Machteld Verbruggen nog de nieuwe visie en strategie voor de komende tien jaar voor. Thomas More wil tegen 2030 een A-merk zijn voor studenten, medewerkers en samenleving.

Machteld Verbruggen (1966) is licentiaat en doctor in de Rechten (KU Leuven). Ze doceerde Onderwijsrecht aan de Université Catholique Louvain-La-Neuve en nadien ook aan de Universiteit Antwerpen. Ze was secretaris-generaal van het Vlaams Verbond van Katholiek Buitengewoon Onderwijs.

Sinds 2002 volgt ze het hogescholenbeleid op. Ze was strategisch directeur in KdG. In 2012 werd ze algemeen directeur van de Thomas More-hogeschool. De voorbije twee jaar doceerde ze ook het opleidingsonderdeel 'Recht en ondernemen' aan de eerstejaarsstudenten van meerdere opleidingen.

Foto : Machteld Verbruggen (rechtstaand) /TM / N.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto