De onafhankelijke centrumkandidaat Emmanuel Macron en de extreem-rechts-populistische FN-kandidate Marine Le Pen staan aan de leiding in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Macron zou winnen met 23,7 procent, Le Pen is tweede met 21,7 procent. Dat blijkt uit de eerste resultaten die de Franse media geven.

Eén van hen wordt op 7 mei tijdens de tweede ronde verkozen tot de volgende president van Frankrijk.

De Franse kiezer heeft hard afgerekend met de traditionele politieke partijen die het land sinds de Tweede Wereldoorlog bestuurd hebben. De in vier politieke kampen verdeelde republiek koerst af op een ingrijpende herschikking van het politieke landschap, nu de twee grote machtsblokken, de Parti Socialiste op links en Les Républicains op rechts, voor het eerst beide niet in de beslissende kiesronde van de presidentsverkiezingen vertegenwoordigd zijn.

Dat zijn de belangrijkste lessen na de winst in de eerste kiesronde van de presidentsverkiezingen, zondag, van de partijloze sociaal-liberaal Emmanuel Macron en de nationaal-populist Marine Le Pen.

Macron haalde met ongeveer 24 procent de meeste stemmen, Le Pen bleef steken op 22 procent. De centrum-rechtse kandidaat François Fillon en de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon zitten daar vlak achter met elk ruim 19 procent van de stemmen.

De Parti Socialiste van de vertrekkende president François Hollande, wiens beleid door geen van de kandidaten in de campagne verdedigd werd, is weggevaagd en kwam met de op de uiterst linkse partijvleugel opererende kandidaat Benoît Hamon niet verder dan 6 procent. (pp)