U bent hier

Maggie De Block: ‘Er bestaat in België een verkeerd antibioticagebruik’

Nationaal | Vlaanderen
22.12.2014 - 18.28u
Door: Herman Gezelle

De bacteriële resistentie betekent een reëel gevaar voor de volksgezondheid.’ Die waarschuwing herhaalde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bij de lancering van de veertiende nationale campagne voor verantwoord antibioticagebruik.  Gebruik antibiotica zoals voorgeschreven en enkel als het noodzakelijk is.

Deze boodschap wil de Belgische commissie voor de coördinatie van het antibioticabeleid (BAPCOC) aan de bevolking overbrengen met radiospots, folders maar ook met de speciale strip (‘Tante Biotica’ ) van Suske en Wiske.

‘Er bestaat in België een verkeerd antibioticagebruik’, betreurde minister De Block in de gebouwen van de FOD Volksgezondheid in Brussel. De minister - zelf ook arts - herinnerde eraan dat antibiotica enkel werkzaam zijn bij bacteriële infecties en niet voor virale aandoeningen zoals griep, verkoudheden of bronchitis.

Sinds 2000, het jaar van de eerste sensibiliseringscampagne, is het ambulant antibioticagebruik in ons land met 36 procent gedaald. De daling is sinds 2006-2007 echter gestopt. Zo blijft België een van de slechtere leerlingen, met de zesde plaats in de Europese rangschikking van het antibioticaverbruik.

www.gebruikantibioticacorrect.be

Drie keer zoveel als in Nederland

Opmerkelijk: in België wordt bijna drie keer zoveel antibiotica genomen als in Nederland. Het gevolg van dit niet aangepaste gebruik is dat de bacteriën steeds resistenter worden, wat een reëel gevaar betekent voor de volksgezondheid, benadrukte minister De Block.

De professionelen in de gezondheidszorg worden opgeroepen om de eerstelijnsacteurs van de campagne te worden. ‘De huisarts volgt een patiënt vaak van de wieg tot het graf. Zij hebben een zeer grote invloed op hun patiënten wat betreft het gebruik van antibiotica’, aldus Maggie De Block.

De huisartsen, pediaters en apothekers zullen in het kader van de campagne sensibliseringsmaterieel ontvangen om hun patiënten beter te informeren. (FOD)

imageMeer nieuws

Pierloos na meer dan 7 jaar terug open

Pierloos na meer dan 7 jaar terug open
Grobbendonk 14.11.2019 - 18.58u

Boeklancering 'Mees en de magische poort' van Linda Rood

Boeklancering  'Mees en de magische poort' van Linda Rood
Kempen regio | Vlaanderen 14.11.2019 - 18.52u

Volley dames 1e div: VCHH – Datavoc Tongeren 1-3

Volley dames 1e div: VCHH – Datavoc Tongeren 1-3
Heist op den Berg | Herenthout | Neteland 14.11.2019 - 18.03u

VOKA : 17 bedrijven uit Mechelen en Kempen mee op grootste handelsmissie ooit

VOKA : 17 bedrijven uit Mechelen en Kempen mee op grootste handelsmissie ooit
Herentals | Kempen regio | Mol | Olen | Turnhout regio | Vlaanderen | Westerlo 14.11.2019 - 17.57u

kOsh campus Collegestraat opent ‘Petit 37’

Herentals 14.11.2019 - 17.53u

Rode Neuzen Acties voor GOEZO! Equilibrium!

Kempen regio | Lier regio 14.11.2019 - 17.52u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto