Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) bindt de strijd aan tegen een nieuwe vorm van immigratiefraude. Ze was woensdagavond nog in Herentals op uitnodiging van Open Vld Kempen.


 
Volgens haar zijn er aanwijzingen dat steeds meer mannen zonder papieren een Belgisch kind waarmee ze geen enkele band hebben, proberen te erkennen. Op die manier hopen ze aan een verblijfsvergunning te geraken. 160 dossiers worden in dat licht nader onderzocht.

Nu er steeds strenger wordt opgetreden tegen schijnhuwelijken, blijken asielzoekers steeds vaker over te gaan tot andere manieren om aan een verblijfsvergunning te geraken.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) onderzoekt momenteel 160 dossiers over mogelijke schijnerkenningen van kinderen. Het gaat om gevallen waarbij een illegaal een vrouw betaalt om te verklaren dat hij de vader is van haar kind met verblijfsrecht in ons land.

"Iedere man kan het kind van een vrouw erkennen, zelfs als hij niet de biologische vader is", zegt De Block. "De voorwaarde is natuurlijk dat de moeder het daarmee eens is. Maar wij zien nogal wat misbruiken. Zo is er het geval van een man die een kind zou hebben verwekt toen hij zelf nog maar een jaar of 10 was. Zulke gevallen worden onderzocht. Als blijkt dat het om fraude gaat, gaat de erkenning niet door."

Omdat het misbruik bijzonder moeilijk op te sporen is, laat staan te vermijden is, laat De Block de DVZ en Justitie onderzoeken hoe valse erkenningen bestreden kunnen worden.

(belga)

Foto Nnieuws.