Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makers van "Godvergeten" blikken terug: "Verontwaardiging mag niet stoppen tot dit is uitgepuurd"

beeld kerk

De maatschappelijke verontwaardiging over kindermisbruik in de kerk mag niet (opnieuw) gaan liggen en wie verantwoordelijkheid draagt, moet die ook concreet opnemen. Dat zeggen Ingrid Schildermans en Ibbe Daniëls, de makers van de reeks "Godvergeten".

Vier afleveringen lang heeft heel Vlaanderen met een gevoel van gruwel en afschuw geluisterd naar de getuigenissen over kindermisbruik in de kerk in de reeks "Godvergeten" op VRT Canvas. Nu de laatste aflevering is uitgezonden, rijst de vraag: wat nu?

Voor de makers Ingrid Schildermans en Ibbe Daniëls is het duidelijk: de grote maatschappelijke verontwaardiging mag niet (opnieuw) langzaam wegdeemsteren. "Na Operatie Kelk in 2010 was die verontwaardiging ook groot, maar nadien doofde dat uit. Ik hoop dat het nu niet stopt." (VRTNWS)

Na de laatste aflevering van 'Godvergeten', de vierdelige documentaire op VRT Canvas over seksueel misbruik in de kerk, is de impact van de reeks duidelijk. De onnoemelijke pijn van de slachtoffers laat op veel mensen een diepe indruk na.  
Jan Van Pelt is een van de slachtoffers die getuigde in de reeks. Hij vertelt in 'De Ochtend' Radio 1 over zijn verwerkingsproces en hoe hij nu naar de feiten kijkt.
"Dit mag nooit vergeten worden" zegt hij. "Misschien kunnen we een 'Dag van de misbruikte kinderen' invoeren?" stelt hij voor. "Wie wil mag dit idee oppikken. Opdat het niet vergeten wordt." (VRT Radio 1)

Beluister HIER het Radio 1 interview met historica Leen Deflem (KUL): "De Kerk en de priesters waren instanties die men niet zomaar kon tegenspreken" - in 'De Wereld van Sofie' vanmiddag.  leen.deflem@kuleuven.be

beeld kerk

Deel dit artikel