U bent hier

Man (67) pas maanden na zijn dood gevonden in flat in drukke straat: “Als ik niet gebeld had, lag Herman daar waarschijnlijk nog”

Heist op den Berg
11.04.2019 - 20.12u
Door: Lex Verellen

Het lichaam van een 67-jarige man is pas drie maanden na zijn dood teruggevonden in een huurappartement in de Bergstraat, de drukke winkelstraat in Heist-op-den-Berg.

Een buurvrouw verwittigde de politie nadat ze de man al lang niet meer gezien had. Tot op dat moment had niemand uit zijn omgeving door dat de man overleden was.

De lugubere vondst dateert van dinsdag 26 maart. Een buurvrouw alarmeerde toen de politie nadat ze doorhad dat er iets niet pluis was. "Ik zag dat zijn brievenbus uitpuilde van de post. Ik probeerde de brieven wat dieper te duwen, maar zag dat de brievenbus al helemaal vol zat. Dat was niet zijn gewoonte. Ik had hem ook al lang niet meer gezien. Daarom heb ik de politie opgebeld", zegt een naaste buurvrouw.

Een ploeg van de lokale politiezone Heist kwam daarop ter plaatse met een slotenmaker. Vanaf het moment dat de deur openging, werd duidelijk wat er aan de hand was. Het lichaam van de 67-jarige man werd in verregaande staat van ontbinding aangetroffen, zo bevestigt de lokale politie.

"De televisie stond nog aan, maar hij werd op de grond aangetroffen, niet in de zetel. Wat er precies gebeurd is, is moeilijk te achterhalen. Uit het onderzoek is gebleken dat het om een natuurlijk overlijden ging", zegt korpschef Luc Geens.

Het was meteen duidelijk dat hij al lang overleden was. De geur van ontbinding verspreidde zich over het hele gebouw eens de deur geforceerd was, zo merkten de buren.

"Wat we vreesden bleek waarheid te zijn: de man op de bovenste verdieping was overleden. De brandweer heeft zijn stoffelijk overschot uiteindelijk geëvacueerd via het raam, beschermd met witte pakken. Hij zou een drietal maanden daarvoor overleden zijn, werd me gezegd", aldus de buurvrouw.

De overleden man is Herman A., een alleenstaande die al vele jaren in het appartement in de Bergstraat 157 woonde, op de tweede verdieping boven het schoonheidssalon van IG Beauty. Het gebouw ligt in het laatste stuk van de Bergstraat, nabij de bekende juwelierszaak Clem Vercammen.

Stille, lieve man

In de drukke winkelstraat kan niemand begrijpen dat zijn dood zo lang onder de radar bleef. "De man had familie, maar ze hadden weinig contact. Het is onvoorstelbaar dat niemand hem al die maanden gemist heeft. Als ik niet gebeld had, lag hij daar waarschijnlijk nog", zegt de buurvrouw.

"Ik vind het heel zielig voor hem dat hij op deze manier aan zijn einde is gekomen. Ik ken de precieze omstandigheden niet en ik ga me er ook niet over uitspreken. Maar dit zou niet mogen gebeuren.

Ik kende hem persoonlijk niet heel goed, maar hij was een stille, lieve mens die af en toe een pintje ging drinken. Ik had hem in oktober voor het laatst gezien", zegt de zaakvoerster van IG Beauty, die op de benedenverdieping van hetzelfde gebouw haar zaak runt.

Volgens de politie is het zelfs mogelijk dat de man al langer dan drie maanden overleden was, als het laatste contact als maatstaf gebruikt wordt. Geurhinder hebben ze de voorbije maanden in de rest van het gebouw vreemd genoeg niet echt gehad.

"Zijn raam stond blijkbaar open, zodat er al die maanden frisse lucht binnenkwam. We hadden in het voorjaar toen het mooi weer was wel opvallend veel last van vliegen. We konden dat toen niet goed verklaren, nu is duidelijk van waar die kwamen", zegt de schoonheidsspecialiste.

Herman A. is ondertussen gecremeerd en heeft een uitvaartplechtigheid gekregen in intieme kring, in het bijzijn van zijn familie. Hij sukkelde naar verluidt al langer met zijn gezondheid.

Geschokt

De Heistse Burgemeester Luc Vleugels (CD&V) was donderdag nog niet op de hoogte van de lugubere vondst in zijn winkelstraat en reageert geschokt op het nieuws.

"Ik ben eerlijk gezegd van de hand Gods geslagen nu ik dit hoor. Het is straf dat niemand eerder alarm heeft geslagen. Je verwacht zoiets eerder in een grootstad, niet in een plattelandsgemeente als Heist-op-den-Berg. Hier kennen de mensen mekaar nog, de sociale controle is gemiddeld gezien heel groot. Maar dat iets hoogst uitzonderlijk is, wil natuurlijk niet zeggen dat het niét kan gebeuren", analyseert de burgemeester.

EXPERT "Goeiendag krijgen wil niet zeggen dat je ook meteen gemist wordt"

"Of de vereenzaming en het sociale isolement ook bij ons toenemen? Ik denk het niet echt. Wel merk ik dat mensen zich tegenwoordig minder snel engageren binnen het verenigingsleven, maar daar komen dan weer andere vormen van interactie voor in de plaats.

We doen hier in elk geval grote inspanningen om het verenigingsleven te ondersteunen en zetten heel erg in op evenementen om mensen samen te brengen. Ik kan alleen maar hopen dat mensen mekaar blijven ondersteunen en ingrijpen wanneer ze vermoeden dat iemand in nood is. Dan komt dit hopelijk niet meer voor", zegt Vleugels tot slot.

Taboe op eenzaamheid

Onderzoekster Leen Heylen van de Thomas More Hogeschool in Geel promoveerde in 2011 aan de Universiteit Antwerpen door te werken rond ouderen en eenzaamheid. "Ik ken dit specifieke geval natuurlijk niet. Maar als mensen pas maanden na hun overlijden gevonden worden, dan lijkt het er toch wel op dat die persoon in grote mate geïsoleerd was."

"Het kan goed zijn dat zijn buren vriendelijk goeiendag zeiden, maar dat wil nog niet zeggen dat je meteen gemist wordt als je mekaar een tijdje niet meer tegenkomt.

Onderzoek geeft aan dat één op de zeven 65-plussers weinig of geen mensen in hun omgeving hebben bij wie ze terechtkunnen voor praktische hulp of een goed gesprek. Ze vallen buiten het blikveld van anderen. Dan kunnen zulke dingen als hier in Heist-op-den-Berg gebeuren."

"Vereenzaming en sociaal isolement komen trouwens overal voor, zowel in plattelandsgemeenten als in grootsteden. Algemene risicofactoren zijn armoede, gezondheidsproblemen en kantelmomenten in het leven.

Denk maar aan scheiden van je partner, werkloos worden of met pensioen gaan. Dat kan leiden tot sociaal isolement of eenzaamheid, wat dan weer gepaard kan gaan met een lager zelfbeeld, depressie, verminderde zelfzorg en een negatievere blik op de wereld. Op zo'n momenten moet je meer oog hebben voor zo iemand."

Maar dat blijkt vaak niet makkelijk. "Voor mensen die wel een breed sociaal netwerk hebben en druk bezig zijn, is het niet altijd evident om iemand te helpen. Mensen willen niet opdringerig zijn of iemands privacy schenden.

Daarom houden we het vaak bij een goeiendag, zonder meer. Voor personen die vaak alleen zijn is het trouwens best moeilijk om zelf hulp te vragen, want er rust nog vaak een taboe op eenzaamheid. Dat is misschien iets om collectief eens over na te denken", aldus Heylen.

Chronische eenzaamheid blijkt trouwens niet goed voor de gezondheid. "Ze bestaan, mensen die minder nood hebben aan sociale contacten en daar gelukkig mee kunnen zijn. Maar de overgrote meerderheid wil wel zo'n netwerk en missen dat als het er niet is. Bovendien blijkt chronische eenzaamheid even erg voor de gezondheid als obesitas, roken en overmatig alcoholgebruik."

Bron GVA - 11/04/19 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.

imageMeer nieuws

De Bleeker: 'Regels voor influencers moeten efficiënt, duidelijk en werkbaar zijn'

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland 08.08.2022 - 19.16u

Afvalbrandje in container van eethuis Star Kebab

Afvalbrandje in container van eethuis Star Kebab
Herentals | Neteland 08.08.2022 - 19.01u

Dakbrandje bij pharmabedrijf Johnson & Johnson Olen

Neteland | Olen 08.08.2022 - 15.44u

Fietsapp Owlee gaat Decathlonfietsen registreren en sneller helpen identificeren na diefstal

EU | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland 08.08.2022 - 15.10u

Gratis festival TZOMERT Tielen op 20/8

Gratis festival TZOMERT Tielen op 20/8
Kasterlee | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 08.08.2022 - 13.55u

Minister Peeters grijpt in om wachtrijen bij autokeuring tot minimum te beperken

Geel | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 08.08.2022 - 12.36u

Politie kijkt tevreden terug op Reggae Geel

Politie kijkt tevreden terug op Reggae Geel
Geel | Internationaal | Kempen regio | Nationaal 08.08.2022 - 10.31u

Agentschap voor Natuur en Bos: "Bestrijding van Aziatische hoornaar blijft verzekerd"

 Agentschap voor Natuur en Bos: "Bestrijding van Aziatische hoornaar blijft verzekerd"
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 08.08.2022 - 01.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto