De Brugse raadkamer heeft een 30-jarige man uit Eritrea vrijgelaten in een dossier van mensensmokkel. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De verdachte moet wel eerst een borgsom van 2.500 euro betalen.

De lokale politie van Brugge kreeg begin december 2017 een melding over een incident op de nieuwe autosnelweg A11. Een vijftiental transmigranten uit Ethiopië en Eritrea bleek nota bene uit een rijdende vrachtwagen te springen. Eén van de vluchtelingen brak hierbij beide benen en werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Het team mensensmokkel van de West-Vlaamse Federale Gerechtelijke Politie (FGP) startte een onderzoek naar aanleiding van het incident. Op die manier kon een mensensmokkelorganisatie in kaart gebracht worden.

Enkele bendeleden werkten vanuit Oostende, maar de smokkelactiviteiten vonden onder andere in Jabbeke, Wetteren, Antwerpen en Brussel plaats. Zelfs in Wallonië was de organisatie actief, bijvoorbeeld vanuit Wanlin in de provincie Namen.

Op 22 oktober 2018 werden op acht adressen in Oostende, Antwerpen en Mol huiszoekingen gehouden.

Zes twintigers uit Eritrea en Ethiopië belandden daarna ook enkele maanden in voorhechtenis. Een 30-jarige verdachte kon bij die huiszoekingen niet aangetroffen worden. Op 24 oktober 2019 werd hij alsnog ingerekend, waarna hij werd aangehouden door de onderzoeksrechter.

De raadkamer oordeelde dinsdagochtend dat de verdachte de gevangenis mag verlaten. Net als zijn kompanen zal hij zich later wel nog voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden. (Belga)