U bent hier

Man uit Mol riskeert 40 maanden en verbeurdverklaring van €406.500 voor autozwendel oldtimers

Mol | Vlaanderen
30.03.2018 - 11.37u
Door: Herman Gezelle

Een 49-jarige man uit Mol stond vrijdag met 3 andere beklaagden voor heling van gestolen oldtimers terecht in de Hasseltse correctionele rechtbank. De openbare aanklager vorderde voor de autohandelaar, die vroeger in Tessenderlo woonde, een celstraf van 40 maanden en de verbeurdverklaring van 406.500 euro.

Een twintigtal omgekatte oldtimers van merken als Porsche, Jaguar en Mercedes werd verhandeld tussen 2010 en 19 september 2014. Op die dag werd een veertiger uit As met zijn BMW in Genk tegengehouden voor een controle. "Omkatten" is de illegale activiteit waarbij een gestolen motorvoertuig een andere identiteit wordt gegeven.

In de kofferbak vond de politie drie identificatieplaatjes. Ze stonden op naam van de autohandelaar in Mol. Twee ervan waren bestemd voor een Porsche 356.

De BMW, waarmee de veertiger uit As reed, bleek ook een omgekat exemplaar te zijn. Voor de man uit As, die door het parket omschreven werd als een manusje van alles, werd een celstraf van 24 maanden gevraagd. Een gepensioneerde Antwerpenaar, die naar eigen zeggen als tussenpersoon voor de handelaar in Mol auto's verkocht, riskeert één jaar cel.

Een koper van een gestolen en omgekatte Corvette hangt dezelfde celstraf boven het hoofd. Volgens het openbare ministerie is er sprake van een vereniging.

De man uit Mol zat 3,5 maand in voorhechtenis, nadat hij van Belize (Centraal-Amerika) naar België was teruggekeerd. Een strandbar was daar niet van de grond gekomen.

De handelaar uit Mol vertelde dat hij de oldtimers te goeder trouw aankocht in het fameuze woonwagenkamp in Maastricht. Het parket vond dat net een argument voor de hoofdbetichte om meer dan dubbel voorzichtig te zijn.

Hij vond het ook wel heel eigenaardig dat op de facturen geen naam van die Maastrichtse handelaar vermeld stond, maar wel van diverse andere figuren. "Op een factuur van 2013 stond de naam van een in 2002 overleden vrouw, " zei het parket.

"Mijn cliënt wist dat er een onderzoek liep en hij is zich spontaan gaan aanbieden bij de speurders. Hij kreeg 3,5 maand hechtenis als bedankje. Men kan hem niks ten laste leggen. Er is geen onderzoek gevoerd naar diefstal of het omkatten. Ik vraag de vrijspraak", aldus advocaat Harry Claes voor de man uit Mol. Ook de drie anderen hopen vrijuit te gaan.

De uitspraak volgt op 27 april. (belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto