De Netflix-film "Mank" is met zes nominaties de koploper bij de felbegeerde Golden Globes. Dat zijn de belangrijkste film- en tv-prijzen na de Oscars en Emmy Awards. Bij de tv-series leidt "The crown" de prijzendans.

In de categorie beste regisseur wordt dit jaar ook geschiedenis geschreven: voor het eerst maken drie vrouwen kans.

De zwart-witfilm "Mank" van David Fincher is zes keer genomineerd en belicht de gouden eeuw in Hollywood. De film toont scenarist Herman J. Mankiewiz en de creatie van de wereldvermaarde film "Citizen Kane" van Orson Welles.

 "The trial of the Chicago 7" van Aaron Sorkin volgt met vijf nominaties en zoomt in op het schijnproces tegen zeven leiders van de anti-Vietnamprotesten tijdens de Democratische Conventie van 1968. 

Het podium wordt vervolledigd door "The father" (Florian Zeller), "Nomadland" (Chloe Zhao) en "Promising young woman" (Emerald Fennell) die elk drie nominaties wisten te strikken.

De serie "The crown" over de geschiedenis van het Britse koningshuis maakt kans op zes Globes, onder meer voor de bijrol van Gillian Anderson als premier Margaret Thatcher en Helena Bonham-Carter als prinses Margaret.

Ook "The Mandalorian", "Lovecraft country", "Ozark" en "Ratched" zijn genomineerd in de categorie beste tv-serie. Netflix kreeg maar liefst 42 nominaties (22 voor films, 20 voor series) en duikt daarmee - net zoals vorig jaar - weer in de favorietenrol. (VRT NWS)