U bent hier

Marathonloper pur sang Louis Hufkens (69) : 'Tryout ultratrail, een ontspannen vriendenloop 'Swa(ns)-Sand-Neut(f)'

Grobbendonk | Herentals | Neteland | Vorselaar
28.02.2019 - 00.34u
Door: Herman Gezelle

Marathonloper pur sang Louis Hufkens uit Grobbendonk is met maar liefst 273 marathons/ultra's (samen méér dan 11.520 km) dé Kempense topatleet en ver daarbuiten. Louis is verbonden aan de Kasteellopers Vorselaar en sponsor Artsen zonder Grenzen.

'Ik worstelde al langer met de idee om een 'Ultratrail marathon' te organiseren op onze Kempische Heuvelrug. Ultratrails zijn alle afstanden langer dan de marathon afstand (> 42,195 km)', lacht Louis Hufkens.

'Met wat nu op poten staat, ben ik al wel 4 maanden intensief mee bezig. Locatie zoeken, parcours uitvlooien, en met een schamele tussenkomst van €6 kan ik menige vriend loper een dagvullend amusement geven en hen laten genieten van wat Herentals te bieden heeft.

Dik 20 vrienden en niet alleen vanuit Neteland, maar ook uit Wingene, Leuven, Kampenhout, Zétrud-Lumay, Oost-Vlaanderen, Ligniéres, Bilzen, Huijberg Nederland, Brugge, Tienen... komen afgezakt. Geen wedstrijd, neen, puur genieten van de Kempische natuur, onder vrienden.

De vroegere 'La Chouffe', nu de Neteland Natuurloop van mijn vriend Kenneth Deckers, heeft al een mooie voorzet gegeven. Daar doe je verschillende vrije lopen tot en met de 1/2 marathon afstand in augustus.'

Tryout ultratrail 'Swa(ns)-Sand-Neut(f) Marathon Trail' (69) op 3/3

'Waarom op zondag 3 maart ? Wel, op je verjaardag (69) dit organiseren, geeft een extra dimensie, dit vieren op een niet alledaagse manier met mijn tryout.

Aangezien het beest een naam dient te hebben met een verwijzing naar de reden, heb ik het de "Swa(ns)-Sand-Neut(f)" Marathon Trail genoemd .
(LOL)- (Sahara) -(Str.biertje).

Ik heb een rondje uitgedokterd van 7,36 km dat je vrij kan lopen via de wandelknooppunten en dit 1 .2 .3.....6 keer. Het parcours gaat op en door de 'Sahara van de Kempen'.

Ik ben geboren in Herentals en heb mijn jeugd doorgebracht op de Lichtaartseweg en de Bosbergen met de nodige knikkers om de Ronde van Frankrijk mee na te bootsen...

Er wordt samen gestart en nadien loopt ieder op zijn tempo de rondjes, deze gaan over de 3 springbergen en de eeuwenoude Kruisweg, hier moet je 'devoot' lopen. Deze Kruisweg uit de 15e eeuw past echt in dit mooie decor en gaat menig vriend aangenaam verrassen.

Bij iedere ronde zijn er 2 passage aan de andere trekpleister van Herentals de 'Toeristentoren' met start/aankomst. Er is voldoende bevoorrading bij de passages aan den Toeristentoren. Hier kunnen de lopers genieten van chocola, zoute koekjes, wafeltjes, snoepjes, banaan, water, cola en/of het heerlijke streekbiertje "2290".

Wie de 6 ronden aflegt, komt zo aan dik 44 km met 524 +D hoogtemeters en... dienen 736 trappen te worden overwonnen. Het meest onvergetelijke wordt de aankomst zelf, na aankomen (enkel zij die de 6e ronde hebben volbracht), moeten de 112 treden nog worden opgelopen, want op 40m boven de zeespiegel helemaal bovenaan op de toren wacht de finish. Hier kunnen de finishers bekomen en genieten van de vergezichten over onze provincie.

Een gepaste unieke beloning heb ik in petto voor de geleverde inspanning natuurlijk.  Ons groepje Traillopers houden de natuur zuiver en houdt steeds rekening met de verkeersregels. Dus geen wedstrijd. Gewoon lopen met 20 vrienden uit heel Vlaanderen. Bijpraten kan nadien gezellig onder den Toren bij Bart & Helga. De Paepekelders gaat niet rap vergeten worden door de vrienden.'

'Zonder de thuiswacht, m'n Jacqueline, geen marathon prestaties'

'Wat zou ik begonnen zijn zonder de thuiswacht', onderstreept Louis. 'Je moet niet dezelfde hobby te hebben om begrepen te worden, gelukkig maar. M'n schat Jacqueline en ik hadden in 1995 niet gedacht dat mijn hobby 'Lopen/Sporten voor AZG' en de medemens, goed 24 jaar later nog steeds ons leven zo zou beïnvloeden.

Ben ik gezegend door moeder natuur met een goede gezondheid, maar zeker zo belangrijk is de steun die ik thuis liefdevol krijg.
Mijn poepeke pamperen is er net niet bij, maar ik krijg nog steeds voor iedere marathon mijn lievelingskost 'spaghetti' met liefde gemaakt. De kledij met mijn 'Hachimaki' netjes gewassen/gestreken ligt de avond er voor klaar.

Héél belangrijk voor de gemoedsrust. 's Avonds bij thuiskomst met mijn vies, bezweet en vuile kledij (soms vol modder na een trail), hoef ik daar geen vinger naar uit te steken. Jacqueline is een duiveltje doet al thuis nog voor ik goed en wel in de badkamer ben, staat de wasmachine al te draaien.

'Elkaar soms los laten, is ook 'ik zie u gráág''

Naast de lijn staat mijn vrouwtje niet, het is tenslotte ook geen voetbalwedstrijd waar je 90 min. iedereen bezig ziet, neen, als je een marathon aanvat, moet je gemakkelijk 4,5 tot 5,5 uur rekenen eer je terug thuis bent. Elkaar soms los laten, is ook 'ik zie u gráág'.

Je bent inderdaad best even van huis met 273 marathon/Ultra's van de training-km's nog maar te zwijgen. Één ding is zeker : het houdt de geest jong. Na een dag te zijn weggeweest, is thuis komen en ontvangen worden, enorm plezant en... heb je weer stof om samen over te babbelen', besluit een happy Louis. 

Op de foto : Louis Hufkens afgelopen zondag te gast op VC Herentals, samen met ex-Rode Duivel Jan Ceulemans / Nnieuws.

imageMeer nieuws

Wout van Aert flikt het ook in de Dauphiné

Internationaal | Lille | Neteland | Vlaanderen 12.08.2020 - 16.22u

Muziek als ontspanning in coronatijden

Nijlen regio 12.08.2020 - 16.15u

Cunina : 'Corona in onze partnerlanden'

Cunina : 'Corona in onze partnerlanden'
Geel | Internationaal | Vlaanderen 12.08.2020 - 11.05u

Verkiezing Miss België 2021 : Herentalse Stephanie Gios (20) éérste Miss Zorg?

Verkiezing Miss België 2021 : Herentalse Stephanie Gios (20) éérste Miss Zorg?
Herentals | Nationaal | Vlaanderen 12.08.2020 - 07.58u

NMBS gaat aantal extra treinen naar de kust schrappen

NMBS gaat aantal extra treinen naar de kust schrappen
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 11.08.2020 - 22.42u

Cathy Berx stuurt coronamaatregelen woensdag opnieuw bij

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 11.08.2020 - 22.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto