Gazetlezend Neteland Kempen treurt. Marc Helsen, de scherpe pen van GVA, gaat met pensioen. Maar echt dan.  Je zou het Marc 'niet aangeven', die 64 jaar jong. Vanmorgen nam de Marco Polo van Hertals in de GVA-weekendeditie afscheid van z'n massa trouwe lezers. 
Onder de titel Kanchenjunga, over z'n komende reis naar Nepal.  Maar eerst nog een schuine kijk op de stroompanne, oude fax en veel meer bij het Antwerps Hof van Beroep afgelopen week.

'Er zijn twee soorten communicatiesystemen. Bij het eerste nemen mensen overal ter wereld de gsm of telefoon ter hand als ze iemand iets willen vragen. Of ze sturen een e-mail. Nog anderen streamen live van de andere kant van de planeet in HD-kwaliteit, of bellen met hun horloge. Werkt overal uitstekend, tot in Congo toe.

Het tweede systeem is dat van het Belgische parket. Als ze daar een of andere schurk moeten sommeren om vanuit de doos naar de rechtbank te komen, sturen ze een fax naar de gevangenis. Lukt soms, als het papierrolletje of de toner niet op is, maar het leidt ook tot krantentitels als 'Chaos door stroompanne die al maanden werd voorspeld.'

De panne kwam er doordat een hoogspanningscabine van juist na de bevrijding opsmoorde in het Antwerpse hof van beroep. Bent u daar al eens geweest? Pas maar op, want het plafond dreigt er in te vallen. Gelukkig heeft minister Geens er netten gespannen.

Afijn, die cabine had bij de Expo in 58 vervangen moeten worden, maar daar was toen geen geld voor, in 1959 ook niet, in 2000 ook niet en in 2018 nóg niet.

En dus ging in het hof donderdag het licht uit. Meestal gebeurt dat alleen bij de raadsheren als ze een uiterst mild vonnis aan het schrijven zijn over een recidivist met een triestige jeugd die al 27 keer is veroordeeld om ladderzat met een gepikte auto door het rode licht te rijden.

Deze keer was het in het hele hof prijs, inclusief in de hof van het hof. Op de griffie dacht het personeel zelfs eerst dat ze aan het oefenen waren voor de stroompannes die er deze winter aankomen.

Dat bracht de woordvoerder tot volgende uitleg: "We hebben geprobeerd om de gevangenentransporten om te leiden, maar dat was niet eenvoudig, want de communicatie gebeurt per fax. En die functioneerde natuurlijk niet."

Beste lezers, wij kunnen het niet meer aanzien. Daarom besloten wij een oneerbaar voorstel van de Staat om met pensioen te gaan te aanvaarden. Vanaf heden zult u hier dus eindelijk iets serieus lezen. Dan is uw dienaar al naar de Kanchenjunga aan het marcheren, een bult in Nepal. Probeert u dat maar eens uit te spreken met een pils of acht achter de kiezen.

Wij groeten u! Het was een eer om voor u te schrijven.'

Marc Helsen / GVA 20/10/2018.

Foto : Marc Helsen naast auteur Frans Depeuter in het legendarische café 'De Zingende Vink' bij Sus Van Biezen (jaren 70) (zw/w) / foto Jos Flamand/ - Marc bij de voorstelling van z'n boek '100 ultieme reis­ervaringen voor de avontuurlijke ­wereldreiziger' in Art Center Hugo Voeten (2016) / Guy Verellen.