Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Maria, Moeder van Geloof' : ga met bisdom Antwerpen op meibedevaart in Antwerpen en Meersel-Dreef

Traditiegetrouw is de maand mei toegewijd aan Maria. Behalve ‘Moeder van Jezus’ en ‘Koningin van de Vrede’ noemen we Maria ook ‘Moeder van Geloof’, het diocesane bedevaartsthema van dit jaar.

'Dit jaar trekken we naar Maria voor troost of ontferming, uit dankbaarheid of gewoon om even bij haar te vertoeven. Bisschop Johan Bonny zal twee keer voorgaan in een feestelijke eucharistieviering in de Antwerpse Kathedraal en in de Mariagrot van Meersel-Dreef, telkens bijgestaan door de vicarissen, de dekens en de lokale priesters .  

Mei is traditioneel de maand waarin we kapelletjes en bedevaartsoorden versieren en heel in het bijzonder bidden tot Maria. Ons bisdom heeft bovendien een bijzondere band met Maria: zij is patrones van het bisdom, de kathedraal en de stad Antwerpen. Heel wat parochies in ons bisdom zijn dan ook aan haar toegewijd.

Deze bedevaart is een unieke kans voor bewoners van zorgvoorzieningen en woonzorgcentra (uit o.a. Campus Amadeus, De Zavel, Groenveld, Hollebeek, Sint-Camillus, Sint-Gabriël, Sint-Jozef (Korian en Zusterkes der Armen), Welvaart Kapellen, Home OLV van de Kempen, Lindelo, Amandina, De Kleine Kasteeltjes, Sint-Lenaartshof), Samana- en OKRA-kernen (uit o.a. Herenthout, Meersel-Dreef, Zwaneven Oud-Turnhout en Hoogstraten), parochie- en bedevaartsgroepen en religieuze gemeenschappen (o.a. Zusters de Kleinen, de Gasthuiszusters-Augustinessen van Lier en Turnhout, de Franciscanessen van Herentals) om elkaar te ontmoeten voor gebed, gesprek en de traditionele bloemenhulde.

Ook kan wie dat wenst, de ziekenzalving ontvangen.             

Op bedevaart met de toeristentram

In Antwerpen maakt wzc Sint-Camillus van de jaarlijkse meibedevaart zelfs een uitstap met aangepast vervoer: deelnemers zullen zich op dinsdag 23 mei met de toeristentram naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal begeven. Bewoners die slecht te been zijn of in een rolstoel zitten kunnen die middag, dankzij een speciale in- en uitstapvergunning van de lokale politie, voor de gelegenheid uitstappen op de trambedding van de Groenplaats ter hoogte van het zuidportaal .

Praktische info en locaties:

  • Meibedevaart vicariaat Antwerpen op dinsdag 23 mei om 14 uur in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen (Groenplaats 21, 2000 Antwerpen). Mgr. Bonny gaat voor en laat zich tijdens de Antwerpse bedevaart bijstaan door concelebranten Emmanuel Ikeobi, vicaris van Antwerpen, Bart Paepen, pastoor van de kathedraal en bisschoppelijk gedelegeerde voor Evangelisatie en Nieuwe Media en deken Ronald Sledsens.
  •  
  • Meibedevaart vicariaat Kempen op woensdag 24 mei om 14 uur aan de Mariagrot van Meersel-Dreef (de Dreef, 2328 Hoogstraten). Mgr. Bonny gaat voor en laat zich tijdens de bedevaart bijstaan door vicarissen Wim Selderslaghs, Emmanuel Ikeobi, dekens Lieven Snyers (Kempen-Oost) en Jan Verheyen (Kempen-West), priester Bart Rombouts en gardiaan, pater en minderbroeder-kapucijn Kenny Brack.
  •  
  • Op 23 mei neemt Sebastiaan van Steenberge de zang voor rekening, op 24 mei is dat het lokale Franciscuskoor van de pastorale eenheid onder leiding van Ilse Verachtert en orgelist Luc Dockx.
  • Meer informatie over de meibedevaarten  op de website van bisdom Antwerpen.

Deel dit artikel