Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marianne Verhaert : 'Aantal gevallen van dumping van gevaarlijk chemisch drugsafval blijft toenemen, ook in de Kempen'

Kamerlid en burgemeester Grobbendonk Marianne Verhaert (Open Vld).

Aantal gevallen van dumping en lozing van chemisch drugsafval blijft toenemen, zo blijkt uit cijfers opgevraagd door Kamerlid en burgemeester van Grobbendonk Marianne Verhaert (Open Vld).

Net gisteren is er in haar gemeente een drugslabo aan club Virginia opgerold.

'Dat drugscriminelen zeer roekeloos omgaan met het  chemisch afval dat achterblijft na de productie van synthetische drugs is al langer bekend', zegt Marianne Verhaert,

'Zwavelzuur, mierenzuur of aceton worden gewoonweg in de natuur of langs de kant van de weg gedumpt, bijvoorbeeld in bidons. “In 2 op de 3 gevallen wordt het drugsafval echter niet gedumpt maar geloosd. Bij lozingen wordt het vloeibare drugsafval rechtstreeks op de grond, in het riool of het oppervlaktewater gegoten.

De kans op betrapt worden bij lozen van het chemisch afval is vele malen kleiner terwijl de gevolgen van een lozing op de volksgezondheid en natuur vele malen ernstiger zijn.

In 2022 heeft de politie maar liefst 40 gevallen van dumping van chemisch drugsafval vastgesteld. Het echte cijfer ligt wellicht nog een heel pak hoger en wat lozingen betreft is het moeilijk om er een exact cijfer op te plakken.

Verhaert: “Ik maak me ernstig zorgen over de vele drugslabo’s in ons land. Niet alleen produceren ze schadelijke en verslavende middelen, bovendien is het schadelijk voor mens en milieu in de onmiddellijke omgeving van zo’n labo of op de plaats waar ze hun afval dumpen of lozen.

Als we zien dat kinderen in 2015 ernstige brandwonden opliepen tijdens het fietsen omdat ze door een plas verontreinigd water rijden, dan is dat zeer kwalijk en vormt de drugsproductie een enorm risico.”

Net deze week (dinsdag) is er in Grobbendonk aan Club Virginia een labo opgerold. Verhaert looft het werk van de speurders, die getipt werden door opmerkzame bewoners.

Tegelijk waarschuwt ze iedereen om waakzaam te zijn: “Burgers die zaken opmerken die verdacht kunnen zijn, ik denk bijvoorbeeld aan een verlaten loods waar continu licht brandt, chemische geur of verdachte handelingen, kunnen hiermee terecht bij speciaal voorziene drugsmeldpunten. Zij onderzoeken elke melding en staan in contact met de politiediensten. We zien dat die drugsmeldpunten de afgelopen jaren hebben geleid tot de ontmanteling van heel wat drugslabo’s.”

Van de 337 meldingen in de provincie Antwerpen (https://www.drugsplantageontdekt.be/) bleek bijna 40% positief, leidde tot een PV of tot een lopend onderzoek. Opvallend daarbij is dat na de politiezone Antwerpen de top 4 van meeste meldingen uit Kempense politiezones komt. Met Turnhout op plaats 2, Noorderkempen en BaDeMo die de top 4 aanvullen.'

Kamerlid en burgemeester Grobbendonk Marianne Verhaert (Open Vld).

Deel dit artikel