Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marianne Verhaert : "Afschaffing haltes P-trein Brussel geannuleerd, Bouwel en Kessel blijven bediend"

Marianne Verhaert

NMBS voert op 10 december de eerste fase door van het nieuwe vervoersplan voor de periode december 2023 tot december 2026. Met over die drie jaar heen een stijging van het aantal treinkilometers met 7,4% is het een zeer ambitieus vervoersplan.

'Groot was dan ook de verbazing wanneer Burgemeester Marianne Verhaert uit Grobbendonk en Victor De Groof (Open Vld), schepen van mobiliteit in Nijlen, berichten kregen dat de P-trein naar Brussel niet langer halt zou houden in hun gemeenten. 

‘Ik kreeg enkele ongeruste berichten van inwoners die toevallig in de NMBS-app hadden gezien dat ze in december, wanneer ze via Zaventem op reis zouden vertrekken, niet langer gebruik konden maken van de P-trein. Verder onderzoek wees uit dat de P-trein naar Brussel vanaf 10 december, wanneer het nieuwe vervoersplan zou ingaan, niet langer zou stoppen in Kessel en Bouwel’, vertelt schepen Victor De Groof.

‘Nochtans maken heel wat inwoners uit Grobbendonk en Kessel gebruik van de P-trein. Groot was dan ook mijn verbazing.’ De schepen nam contact op met Federaal Kamerlid en burgemeester Marianne Verhaert. Als mobiliteitsspecialiste nam ze contact op met de NMBS.

‘We wisten dat de NMBS zoekende was om de ellenlange vertragingen van de P-trein naar Brussel aan te pakken. Een van de maatregelen die op tafel lag was het beperken van het aantal haltes. Zo vreesden we dus dat nu in het plan een aantal haltes geschrapt zouden worden opdat de trein met de slechtste stiptheid van het land aangepakt zou worden.

Buiten een vaag persbericht, waarin de NMBS aankondigt om enkele P-treinen met een lage bezetting af te schaffen, vonden we op de website geen verdere info en waren we als lokaal bestuur ook nergens van op de hoogte.’ 

Daarop nam Verhaert zelf contact op met de NMBS. ‘De NMBS bevestigde mij het nieuws in de reisplanner.

Infrabel had op dat moment nog geen toelating gegeven om halte te houden in Kessel en Bouwel. Maar ondertussen heeft de NMBS bevestiging gekregen: De P-trein zal dus nog steeds halt houden in Bouwel, Nijlen en Kessel.’ 

Goed nieuws dus voor de Kempense reiziger.

‘Bovendien zien we in de Kempen steeds vaker nieuw treinmaterieel rondrijden. Stilaan gaan de oude varkensneuzen eruit en krijgen we dubbeldekstreinen of Desiro’s in de plaats. Zo ook voor de P-trein naar Brussel. Een goede zaak voor het comfort van de reiziger en zo zullen hopelijk ook de vertragingen in onze regio verbeteren. Ik hoop het alvast in de stiptheidscijfers te zien!’, besluit Verhaert.  

Marianne Verhaert

Deel dit artikel