Het team Zorg en Gezondheid van het lokaal bestuur Grobbendonk ontving deze week het nieuws dat Vlaanderen het project 'De twee Tulpen' voor het creëren van een zorgzame buurt in Bouwel zal ondersteunen met een subsidie van 100.000 euro.

Met dit project wil het lokaal bestuur de inwoners van Bouwel van A tot Z betrekken bij de invulling en de uitbating van het nieuw te realiseren lokaal dienstencentrum (LDC) op de hoek van de Kasteeldreef en het Dorp Bouwel.

'De twee Tulpen' is een bottom up-project. Vanuit een outreachende aanpak, bestaande uit 200 huisbezoeken, een schriftelijke bevraging van de doelgroepen en ludieke sensibiliseringscampagnes wordt gepeild naar de verzuchtingen en zorgnoden van de inwoners van de deelgemeente.

Het lokaal bestuur wenst persoonlijk kennis te maken met haar inwoners, met hen in gesprek te gaan en hun (zorg)behoeftes in kaart te brengen. De traditioneel aanpak van een aanbodgestuurd lokaal dienstencentrum wordt dus overboord gegooid.

Terwijl de laatste hand wordt gelegd aan de plannen voor het te bouwen lokaal dienstencentrum biedt dit project de mogelijkheid om te vertrekken vanuit de zorgvragen van de buurt.

'Het lokaal dienstencentrum moet zo een centrum 'voor en door de buurt' worden, een warme ontmoetingsplaats waar iedere inwoner welkom is', bevestigt Martine Taelman, schepen van Welzijn.

'Voor Grobbendonk is dit de start voor het creëren van zorgzame buurten waar we verder op willen inzetten. Tijdens de coronacrisis hebben we sterk gemerkt dat inwoners nood hebben aan een netwerk in hun buurt', vertelt burgemeester Marianne Verhaert.

Het netwerk van het te bouwen centrum moet een antwoord bieden op de (zorg)vragen van de individuele inwoner. Eerstdaags werft de gemeente hiervoor een medewerker aan.

Deze bijkomende kracht voor het team Zorg en Gezondheid wordt ingezet om de buurt te ondersteunen, de invulling van het dienstencentrum, samen met de inwoners, te bepalen en de vrijwilligerswerking verder uit te bouwen.

Het project loopt over 2 jaar en kan eventueel met één jaar verlengd worden met middelen die door het lokaal bestuur zelf voorzien zijn in het budget.'