Met het initiatief "No Trash zone" wordt er in Grobbendonk alweer een voorbeeldproject neergezet om de gemeente proper te houden.

Twee plaatsen met semi-ondergrondse afvalcontainers en signalisatie met duidelijke pictogrammen, leesbaar voor iedereen, moeten het zwerfvuil op het industrieterrein Klein Gent, een halt toeroepen.

De bedrijven langs de industrie zijn voor veel weggebruikers en vrachtwagenchauffeurs een tijdelijke stopplaats.

Voor vele chauffeurs hét moment om hun voertuig op te ruimen en hun afval gewoon op de grond te gooien. Door het ontbreken van een vuilbak in de nabijheid ook een plaats waar veel zwerfvuil gedumpt wordt.

Een doorn in het oog voor de gemeente maar ook voor de bedrijven langs het industrieterrein.

“Samen met de Grobbendonkse ondernemers zijn we vorig jaar in het kader van de actie ‘Kempense ondernemers tegen zwerfvuil’ het industrieterrein gaan opruimen.

Ook onze onderhoudsdiensten ruimen regelmatig zwerfvuil op onze industrieterreinen om ze proper te houden. Het is ergerlijk om vast te stellen wat weggebruikers allemaal achterlaten.

Het getuigt van weinig respect en het kost een hoop middelen waarvoor onze inwoners opdraaien”, reageert Marianne Verhaert, burgemeester Grobbendonk (GiB).

De gemeente start daarom met een project om van dat zwerfvuil af te geraken.

Er worden semi-ondergrondse afvalcontainers geplaatst op 2 plaatsen langs de industrie in combinatie met borden die deze zones aangeven.

Daarnaast wordt er gesensibiliseerd door bij het binnenkomen van het industrieterrein Klein Gent duidelijke borden te plaatsen dat er een nultolerantie geldt voor zwerfvuil.

“We willen iedereen die op het industrieterrein komt sensibiliseren en de mogelijkheid geven om hun afval correct in een container te sorteren. Op die manier hopen we onze industriezone structureel proper te houden. De signalisatie zal gebeuren met zeer duidelijke pictogrammen zodat anderstaligen dit ook begrijpen. Want de transportsector is zeer internationaal.” Aldus Johan Verhaegen, schepen van Milieu (GiB).

De gemeente hoopt dat de resultaten van de actie duidelijk zichtbaar worden en zal samen met Mooimakers werk maken om het initiatief op grotere schaal te verspreiden en zwerfvuil op bedrijventerreinen in heel Vlaanderen aan te pakken.

Op 23 april staat een nieuwe editie van ‘Kempense ondernemers tegen zwerfvuil’ op de agenda.

Foto : Marianne Verhaert en Johan Verhaegen aan de nieuwe container op het industrieterrein / Nnieuws.