Op 9 februari verwelkomt Markant Grobbendonk-Bouwel gastpreker professor Larmuseau en ontdekt tijdens een boeiende lezing de genetische revolutie in de familiekunde.

Wist je dat 7 op 10 Vlamingen interesse blijkt te hebben in hun familiegeschiedenis?

Niet verwonderlijk dat genealogie en stamboomkunde daarom onder Vlamingen één van de populairste hobby's is. Tegenwoordig bestaat die hobby niet alleen maar uit het opzoeken van akten in stoffige archieven maar ook in het laten analyseren van je DNA.

Het erfelijk materiaal dat in het DNA van iedere persoon geschreven staat, is immers een levend archiefdocument waarin genetici op zoek gaan naar sporen uit het verleden.

Ontdek samen met Markant het nut van DNA binnen de genealogie waarin o.a. koekoekskinderen, vrouwelijke stambomen, Spaanse Furies, en koning Albert I een hoofdrol zullen spelen.

Prof. dr. Maarten Larmuseau is Vlaams geneticus en bioloog, gespecialiseerd in genetische genealogie en populatiegenetica. Hij is werkzaam bij KU Leuven, UAntwerpen en Histories vzw.

Laat u meevoeren door het enthousiasme en de humor van de professor en ontdek de vele geheimen die DNA prijsgeven.

Waar: Volle Vaart, Vaartkom 6, Grobbendonk

Wanneer: woensdag 9 februari, ontvangst 19.15u, start 19.30u.

Deelname: leden 15 euro, 15 euro met proefpas voor niet-leden.

Voor een goede organisatie vragen we om uw deelname te bevestigen voor 7 februari op markantgrobo@hotmail.com of aan Fanny op 0486 684660 (na 18u) Graag betaling vooraf op rek. nr. BE 52 2300 2135 8309 .

Bij het opstellen van de uitnodiging is een CST (Covid Safe Ticket) niet verplicht. We vragen aan iedereen om wel om de nodige hygiëne maatregelen te respecteren (mondmasker, handen ontsmetten, ..).'

Prof. dr. Maarten Larmuseau :

'Wie waren mijn voorouders? Hoe en waar leefden ze? En wie uit de regio is een verre verwant van mij? Veel kans dat u dergelijke vragen ooit heeft gesteld. Volgens een recente enquête blijkt maar liefst 7 op 10 Vlamingen interesse te hebben in hun familiegeschiedenis.

Heel wat mensen gaan ook daadwerkelijk op zoek naar antwoorden rond hun afkomst. Genealogie en stamboomkunde is daarom onder Vlamingen één van de populairste hobby's.

Tegenwoordig bestaat die hobby niet alleen maar uit het opzoeken van akten in stoffige archieven maar ook in het laten analyseren van je DNA. Het erfelijk materiaal dat in het DNA van iedere persoon geschreven staat, is immers een levend archiefdocument waarin genetici op zoek gaan naar sporen uit het verleden.

Wanneer stambomen en familienamen gekoppeld worden aan genetische gegevens, kunnen er daarom nieuwe inzichten verkregen worden over de geschiedenis van iemands familie en regio.

Het nut van DNA binnen de genealogie zal worden voorgesteld tijdens een boeiende lezing, waarin o.a. koekoekskinderen, vrouwelijke stambomen, Spaanse Furies, en koning Albert I een hoofdrol zullen spelen.'