Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Markante tentoonstelling : 'Het levensverhaal van Anne Frank - Laat me mezelf zijn' @Moktamee

Anne Frank
URL

Een expo die je niet mag missen.  Met de reizende tentoonstelling Laat me mezelf zijn - Het levensverhaal van Anne Frank wil de Anne Frank Stichting jongeren informeren over Anne Frank en de Holocaust en ze uitdagen na te denken over onderwerpen als identiteit, vooroordelen en discriminatie.

Het geschiedkundige gedeelte van Laat me mezelf zijn bestaat uit zeven modules. De inhoudelijke opbouw, de afbeeldingen en het ontwerp van de tentoonstelling maken het mogelijk voor de bezoekers zich te identificeren met het persoonlijke verhaal van Anne Frank. Grote foto’s tonen Annes vroege jeugd in Frankfurt, de emigratie naar Amsterdam en de onderduik. De tentoonstelling verbindt telkens het verhaal van de familie Frank met de belangrijke gebeurtenissen uit die tijd: de opkomst van het nationaal-socialisme, de uitsluiting en discriminatie van de joodse bevolking die uiteindelijk tot de Holocaust leidde.

In het actuele gedeelte van de tentoonstelling komen jongeren zélf aan het woord. Ze vertellen over vier onderwerpen die voortkomen uit het historische verhaal:

  • Identiteit: Wat zijn de onderdelen van je identiteit? Hoe zie je zelf, hoe zien anderen je?
  • Groepsidentiteit: Bij welke groepen hoor je? Wat denken anderen hierover? ’Hokjesdenken’
  • Discriminatie: Wat gebeurt er als je door anderen niet geaccepteerd wordt?
  • Reageren: Wat kan je doen als je met discriminatie geconfronteerd wordt?

Vernissage met gastspreker Regina Sluszny

De vernissage vindt plaats op zaterdag 24 september om 14 uur met gastspreker Regina Sluszny. Als kind heeft zij ondergedoken gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze is momenteel voorzitter van het forum van de Joodse organisaties in België en vicevoorzitter van de ‘organisatie van het ondergedoken kind’.

Rondleidingen

Voor deze tentoonstelling kunnen scholen en andere groepen ook een rondleiding aanvragen via Ronny Neefs van Brigade Piron 2.0 Nete & AA (ronny.neefs@outlook.be).  Een gegidste rondleiding voor scholen kost 34 euro (max. 25 personen). Een rondleiding voor andere groepen kost 60 euro (max. 25 personen). De rondleiding duur maximum 2 uur.

Film Waar is Anne Frank?

De Holocaust komt ook aan bod in de animatiefilm Waar is Anne Frank? De film ging op het filmfestival van Cannes in wereldpremière en werd door de European Film Awards genomineerd voor Beste Animatiefilm. De film is geschikt voor kinderen vanaf negen jaar. De film vertonen we op zondag 2 oktober om 14 uur in Moktamee op een grote TV. De plaatsen zijn beperkt, dus reserveren is verplicht.

PRAKTISCH

Zaterdag 24 september tot en met zondag 9 oktober (elke zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00)

Locatie : Moktamee – Francesco Campus (via gele poort naast Bar Bier) - Bovenrij 30  Herentals Prijs : gratis -- met gids voor groepen van max. 25 personen 65 euro   / 34 euro voor scholengroepen.

Organisatie : Herentalse Vaderlandslievende Vereniging Brigade Piron 2.0 Nete & AA, met steun van stad Herentals.

URL

Bovenrij 30, Herentals, België

Anne Frank

Deel dit artikel