Yoleen Van Camp (N-VA) blijft blijkbaar de ene kemel na de andere te schieten. 'Ergerlijk dom. Onbekwaam. Fake. Onbetrouwbaar. Ziekelijke pretentie. Arrogantie. Afzettingsprocedure. Impeachment', waren de reacties in de wandelgangen van het administratief centrum tijdens en na de gemeenteraad. Verbijstering zowel bij de meerderheid als de oppositie, en het publiek.
Gazet van Antwerpen/Het Nieuwsblad schrijven :
Marktkramer mag niet in marktcomité: "Yoleen Van Camp (N-VA) overtreedt de wet door financiële kwestie openbaar te maken"
De Herentalse oppositiepartijen Sp.a en Groen zijn erg zwaar gedegouteerd door de houding van 'eerste' schepen Yoleen Van Camp (N-VA). Die gooide tijdens de gemeenteraad financiële informatie over een burger te grabbel.
"Hallucinant", meent raadslid Peter Verpoorten (Groen).
Er lopen ondertussen twee klachten tegen Van Camp, een bij Unia en een bij de Vlaamse overheid.
De man om wie het allemaal draait, is marktkramer Geert Luyckx. Hij wilde een paar maanden geleden lid worden van het Herentalse marktcomité. Dat is een overlegorgaan tussen de stad en de marktkramers, waarin beide partijen vertegenwoordigd zijn.
Luyckx kreeg van de stad te horen dat hij niet welkom is omdat hij 'politiek actief' zou zijn. De politieke loopbaan van de man blijft beperkt tot het innemen van een plaats op de lijst Open Vld - HNM tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen. "Maar ik werd niet verkozen en ik voer dan geen enkel mandaat uit. Dit houdt geen steek", zegt Luyckx.
Het weigeren van een kandidatuur omwille van vermeende politieke overtuiging was voor ex-burgemeester Jan Bertels (Sp.a) op zich al meer dan voldoende om de bevoegde schepen Yoleen Van Camp tijdens de gemeenteraad te interpelleren.
Van Camp sloeg eerst een mea culpa en verontschuldigde zich voor de manier waarop alles was gelopen. Dan kondigde ze aan dat er snel werk zal gemaakt worden van een reglement om de werking van het marktcomité te regelen.
De lont leek uit het kruitvat tot Yoleen Van Camp de genomen beslissing opnieuw verdedigde en toevoegde dat "ook openstaande facturen van de kandidaat bij het stadsbestuur mee in rekening waren genomen om de man af te wijzen".
'Neuzen in papieren'
Jan Bertels wist niet wat hij hoorde. "Hoe haalt u het in uw hoofd om de privacy van burgers zo te schenden door naar facturen te kijken en daarover openbaar te communiceren? Dit is er ook strafrechtelijk kilometers over."
Advocaat Peter Verpoorten sloot zich aan bij Bertels. "Dit kan absoluut niet. Als je toch wil neuzen in papieren lees dan het decreet lokaal bestuur over wat er kan gebeuren met raadsleden die zich schuldig maken aan kennelijk wangedrag of grove nalatigheid."
Burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) probeerde de meubelen te redden. "Wat er gebeurd is in het marktcomité is niet waar we als bestuur voor staan. Ik geef toe dat we een slechte beurt hebben gemaakt."
Marktkramer Geert Luyckx heeft, bijgestaan door Open Vld-Herentals, klacht ingediend bij het gelijkekansencentrum Unia en bij de Vlaamse overheid.
"Van Unia heb ik vernomen dat mijn klacht ernstig genoeg is om verder onderzocht te worden." Zo zijn de statuten van het marktcomité opgevraagd, maar die zijn blijkbaar niet meteen te vinden.
Net als een verslag met aanwezigheidslijst van de vergadering waarop de omstreden beslissing werd genomen.
Factuur van 52 euro
Marktkramer Luyckx geeft ondertussen graag tekst en uitleg over zijn vermeende openstaande facturen. "Toen ik dit argument te horen kreeg heb ik contact opgenomen met de financiële dienst. Daar hadden ze enkel weet van een openstaande milieubelasting van 52 euro, maar die factuur was toen nog niet vervallen.
Een paar weken later, op 21 oktober, is er nog een nieuwe afrekening gekomen waaruit blijkt dat er nog een bedrag van 193 euro openstaat voor standgelden voor het derde kwartaal van 2018, maar die factuur heb ik nooit gekregen."
Opmerkelijk is dat de stad deze mogelijkheid toegeeft.
De financieel directeur schrijft: "We hebben vastgesteld dat onder de vorige marktleider, (A.V.D.V. red. N.), de facturen niet altijd correct verstuurd zijn. Daarom bezorgen we u een kopie van de openstaande facturen." Geert Luyckx belooft dat de rekening voor de vervaldatum zal voldaan worden.
"Ik wens dat mijn klacht wordt onderzocht en dat de beslissing om mij te weigeren als lid van het Herentalse marktcomité wordt ingetrokken." Om verdere moeilijkheden te vermijden, is beslist dat alle kandidaturen voor het marktcomité in afwachting van de nieuwe reglementering 'on hold' worden gezet.
De oppositiepartijen sp.a, Groen en Stadlijst hebben na de gemeenteraad met Open Vld en Geert Luyckx samengezeten. Of daar nog een actie uit zal voortvloeien is momenteel nog niet duidelijk.
Bron GVA - verschijningsdatum 07/11/2019 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish.
Leon Moons, voorzitter van het marktcomité, zelf N-VA kandidaat geweest
Schepen Van Camp (N-VA) vergeet dat Leon Moons, voorzitter van het marktcomité in de jaren 80-90-00-2010 en later, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kandidaat was op de N-VA lijst, op de 28e plaats. Moons werd toen niet verkozen.
'De zoveelste blunder van N-VA schepen Yoleen Van Camp', klinkt het bij het marktcomité en Herentalse marktkramers.
Herbeluister de livestream van de gemeenteraad van dinsdag 5 november (punt 63) https://channel.royalcast.com/herentals/#!/herentals/20191105_10
(punt 63) (NW)
Wordt vervolgd.