Tuur Goris en z'n schat Liliane vierden zondagavond hun gouden huwelijksjubileum. Niet zomaar een feest. Neen. Pater Kristiaan kwam de inzegening van de ringen na 50 jaar nog eens overdoen.  'Dit is een bijzonder koppel', zegt de pater. 'Ik herinner nog goed hun huwelijksmis, het is precies nog maar kort geleden, maar toch al 50 jaar, de tijd vliegt.'

Den Biebop, jazzen, crochetwedstrijden en Eddy Wally

'Ik heb m'n schat op m'n 19 leren kennen in Den Biebop in de St.-Magdalenastraat', lacht een gelukkige Tuur. 'Nog in den tijd van den Tabou van den Toine, en de Sol y Sombra later.  In de Frema in Tongerlo is het liefdesverhaal dan verder gezet. Ik jazzte met onze band toen en nam deel aan crochetwedstrijden. Wat een tijd, dat was genieten.'

Je geeft artiest charmezanger Tuur trouwens maar een leeftijd van net 50+. Zo populair, zo jong. 250 vrienden uit Vlaanderen, Oostenrijk en Nederland kwamen zondagavond in een bomvol 'De 7 Geitjes' Tuur & Liliane meer dan in de bloemen zetten. Het werd een emotionele avond.

'Señorita Liliana' : pakkende slow over eeuwige liefde

Tuur is in de Kempen en ver daarbuiten bekend als de legendarische muzikant Arthie Miller. Denk maar aan z'n populaire hits 'De Rode Duivels gaan naar Spanje', 'Sha La Li, Waarom dit afscheid?', en z'n evergreen speciaal voor z'n schat in de jaren 60 geschreven 'Señorita Liliana'.  (nvdr. beluister de video).

Toen kleindochter Izaya het nummer met vaste stem vanavond bracht, ging de feestzaal helemaal uit de bol. Oma Liliane liet de gelukstranen vloeien... Mooi. Het combo van Orgels Decap en heel wat vrienden brachten zangnummers en sketches vol nostalgie uit ver vervlogen gouden tijden.

Tuur Hesp blijft een geliefd en gewaardeerd marktkramer. Z'n hespen en beulingen krijgen ieder weekend massaal aandacht op de vrijdagse en zondagse markt in o.a. Herentals. 

'Eddy Wally met verstomming geslagen'

'Toen we in de jaren 70 terugkwamen van een bekerwedstrijd van KFC Herentals tegen Eeklo, gingen we met Tuur nog iets drinken in de feestzaal van Eddy Wally 'Paris-Las Vegas' in Ertvelde', vertelt goede vriend Eddy Ver Elst uit Morkhoven.

'We vroegen aan Eddy Wally of Tuur efkes op z'n accordeon mocht spelen. Zo geschiede. Een bomvolle danszaal bleef maar applaudiseren, Eddy Wally was met verstomming geslagen en feliciteerde Tuur. 'Amai, jij kunt heel goed spelen. Dat vergeten we nooit!'

Video : de originele opname van Arthie 'Tuur' Miller een liefdesode aan z'n 'Liliana' uit 1969 (een video toen nog zonder beeld, maar met een rumba bolero die eeuwig bij blijft...).

Guy Verellen / Nnieuws.