Een mysterieuze pluim op Mars die werd ontdekt door amateur-astronomen verbaast wetenschappers. Het is onduidelijk wat het natuurfenomeen precies is.  Het fenomeen werd voor het eerst waargenomen in 2012: dagenlang werd er een oplichtende pluim van honderden kilometers lang waargenomen. Enkele weken later werd het weer waargenomen, maar sindsdien niet meer.

Wetenschappers presenteren nu hun bevindingen in het vakblad Nature en ze moeten toegeven: ze weten niet precies wat er aan de hand is. "We hebben meer vragen dan antwoorden", verzucht een van de onderzoekers tegen de BBC.

Modellen fout?

Eén theorie is dat de pluim een wolk is die bestaat uit kooldioxide of waterdamp. Probleem is echter dat het verschijnsel zich voordoet op zo'n 200 kilometer van het Marsoppervlak, waar de atmosfeer veel te dun is voor dit soort wolken.

Een andere hypothese luidt dat het gaat om een vorm van noorderlicht. Dan is het echter wel duizend maal helderder dan eerdere gevallen van noorderlicht op Mars.

Als een van de theorieën klopt, betekent het dat de bestaande modellen over de atmosfeer op Mars fout zijn. De wetenschappers hopen dat het fenomeen zich nog eens voordoet, zodat het beter kan worden onderzocht. Tot die tijd zal het waarschijnlijk een raadsel blijven wat er precies gebeurde op de rode planeet.(foto's esa/tekst bbc)