U bent hier

Mars wint Olense milieuprijs 2018

Olen
26.10.2018 - 11.17u
Door: Herman Gezelle

Het lokaal bestuur Olen wil bedrijven aanmoedigen om het onderste uit de kan te halen en hun bijdrage aan CO2-emissie te verminderen. En deze inspanningen mogen beloond worden met de Olense milieuprijs. Het was Mars die met de overwinning ging lopen.

Een jury heeft alle inzendingen bekeken en ging zo op zoek naar de onderneming die net dat extraatje meer heeft gedaan. Uiteindelijk was het Mars die die milieuprijs in ontvangst mocht nemen.

De jury was ervan overtuigd dat veel van hun initiatieven inspirerend kunnen zijn voor andere bedrijven. Er is een duidelijke visie op duurzaamheid en het bedrijf heeft duidelijke doelen om de milieu-impact tot een minimum te reduceren.

Hoe maakt Mars het verschil?

Het bedrijf wil duidelijk een positief verschil maken voor mensen en planeet. Daarvoor werd het SIG (Sustainable in 1-Generation)-programma opgezet. Het doel is om het gebruik van water en energie te beperken, de CO2-uitstoot tegen 2040 met 40% te verminderen en bewust om te gaan met afval.

Enkele realisaties:

Samen met VITO gaat Mars op zoek naar hernieuwbare energiebronnen zoals geothermie.

Er zijn verschillende initiatieven om water te besparen. Zo is er een onderzoek naar omgekeerde osmose om afvalwater te herbruiken.
Transporteurs die voor het bedrijf willen werken, moeten vrachtwagens met EUR6-motoren hebben en moeten hun chauffeurs een opleiding in zuinig rijden geven.
Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de binnenvaart. De ligging van het bedrijf naast het Albertkanaal is daarvoor ideaal.

Er gelden strenge criteria op vlak van poetsproducten en chemicaliën.
Het Mars Ambassador Program (MAP) is een wereldwijd initiatief dat medewerkers de kans biedt hun expertise ten dienste te stellen van andere organisaties en gemeenschappen van hun productieketen.
Bij de aanleg van hun ringweg heeft het bedrijf lindebomen aangeplant. Daar zijn de lokale imkers heel blij mee.

Het bedrijf levert heel wat inspanningen om mogelijke hinder voor de buren zo veel mogelijk te beperken.

Naast het milieuluik heeft het bedrijf ook aandacht voor het sociale luik. Al meer dan 18 jaar organiseren de werknemers een grote quiz. De opbrengst gaat naar een goed doel uit de omgeving. (pp)

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto