Vanuit de Joodse gemeenschap komen felle reacties op de Joodse karikaturen die vandaag te zien waren op Aalst Carnaval.

De heisa over de controversiële praalwagen van vorig jaar en het schrappen van Aalst Carnaval van de Werelderfgoedlijst lijkt net het tegengestelde effect te hebben van wat was bedoeld, want er waren dit jaar net méér Joodse karikaturen te zien.

Joodse organisaties roepen schande en vragen maatregelen. Ook premier Sophie Wilmès reageert ontstemd.

Aalst Carnaval is dit jaar "een schande en een verspilling", vindt Joël Rubinfeld, de voorzitter van de Franstalige organisatie Ligue belge contre l'Antisémitisme (Belgische Liga tegen Antisemitisme). Hij was zelf aanwezig in Aalst.

"Ik heb gekromde neuzen gezien, de Klaagmuur voorgesteld alsof hij gebouwd werd met goudstaven, vergezeld door een parodie op "Hey Jude" van The Beatles.

Het is echt immoreel antisemitisme." (VRTNWS)

'De Europese Unie zou onmiddellijk een onderzoek moeten opstarten' Daniel Schwammenthal (American Jewish Committee)

"Nu de Vlaamse en federale Belgische overheid hebben geweigerd om deze groteske vertoning van antisemitische haat te verbieden, en die in sommige gevallen zelfs hebben gesteund, zou de Europese Unie onmiddellijk een onderzoek moeten opstarten", zegt Daniel Schwammenthal van het American Jewish Committee.

Hij vraagt dat de EU zelfs de artikel 7-procedure opstart tegen ons land.

Dat kan leiden tot een opschorting van het stemrecht van ons land in de Europese instellingen, als de EU oordeelt dat ons land de Europese waarden niet respecteert.