U bent hier

Massale militaire oefening in Grobbendonk met 300 medewerkers over 12 dagen

Grobbendonk
29.09.2016 - 23.19u
Door: Herman Gezelle

In het militair kwartier van het 29Bn Grobbendonk loopt nog tot vrijdag een 12 dagen durende oefening van de Medische Component van Defensie. De focus ligt op de zogenaamde "Continuum Of Care" - de verschillende stadia in de eerste hulp, het transport en de verzorging van de gewonden. In totaal nemen er zowat 300 medewerkers aan deel, onder wie ook enkele buitenlandse militairen.

Tijdens een demonstratie werd woensdag een scenario getest waarbij een colonne logistieke voertuigen op een bermbom was gereden, met meerdere slachtoffers tot gevolg. Zij vragen daarop een zo snel mogelijke evacuatie van de gewonden naar een veldhospitaal.

Via zorgvuldig gevolgde procedures zet dat een hele keten van hulpverlening in gang, met naast specifiek medische modules ook onder meer coördinatie en bevoorrading. Om zich ervan te vergewissen dat al die elementen ook in de praktijk goed op elkaar inspelen, traint de Medische Component ze jaarlijks tegelijkertijd.

Defensie leende voor deze oefening Nederlandse patiëntensimulatoren om de hulpverlening zo realistisch mogelijk te maken. Patiëntensimulatoren zijn op afstand bestuurbare poppen die een veelvoud aan menselijke medische condities kunnen simuleren.

Menselijke figuranten kunnen nu eenmaal geen echte shock of extreme bloeddrukval nabootsen, luidt de redenering.

De oefening die momenteel plaatsvindt is voor een van de eenheden de generale repetitie voor een operatie in Mali volgend jaar. De oefening spitst zich toe op de medische aspecten, de integratie in tactische processen gebeurt op een ander moment.

Foto Defensie 29Bn Log.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto