Naast de buurtzitbank tegen de muur van de bibliotheek op de Molenvest-Gildelaan in Herentals is een opvallend straatnaambordje opgehangen.

Het bordje herinnert niet alleen aan de Matexi Award die het project Bank-Contact heeft gewonnen, maar ook aan een van de protagonisten van het initiatief: de populaire schepen Peter Bellens (CD&V).  Bellens overleed plots in december vorig jaar.

'Het bordje is een fijn maar bescheiden eerbetoon voor Peter', zegt schepen Bart Michiels (CD&V).

'We hadden dat kunnen doen met grandeur, maar dat zou Peter zelf niet fijn hebben gevonden. Peter is ons een jaar geleden ontvallen, maar hij is nog zeer voelbaar aanwezig.

Bank-Contact is een project dat te maken heeft met verbinden. Geen mens die de kunst van het verbinden van mensen zo in zich had als Peter Bellens.'

De filosofie achter Bank-Contact is eenvoudig. Herentalsenaren kunnen een gevelbankje aanvragen en zo de titel van Bank-Directeur in de wacht slepen. Een gevelbankje is niet meer of minder dan een houten plank die op twee metalen draagarmen is vastgeschroefd.

Het idee is dat je op de bank kan plaats nemen om een babbeltje te slaan met een buurman of een toevallige passant.

De jury van de Matexi Award, een prijs die lovenswaardige buurtinitiatieven ondersteunt, koos het Herentalse initiatief als laureaat. Bank-Contact is een initiatief van onder meer de Gekoro en de dienst Gelijke Kansen van lokaal bestuur Herentals.

'Verspreid over Herentals-Noorderwijk-Morkhoven kan je vandaag op een 25-tal buurtbankjes plaatsnemen', vervolgt Bart Michiels. 'Aan de Matexi Award is een prijzenpot verbonden van €1.500.  Deze centjes gaan we gebruiken om na een nieuwe oproep nog meer bankjes te kunnen plaatsen.'  Johan Temmerman /  foto's-vid 4K-red. / NNieuws.