De maandelijkse markt van Herenthout wordt voortaan meer geconcentreerd opgesteld op Botermarkt en Markt. De kramen staan dichter bij elkaar wat voor meer beleving zorgt.

'Er werd rekening gehouden met de vraag van de marktkramers om te werken met een 'straatopstelling' met een duidelijk begin- en eindpunt,' zegt Maurice Helsen, schepen van lokale economie.

'De kramen vormen daarbij een straat die start op de Botermarkt en eindigt op de Markt. Er zijn geen extra lussen voorzien in het traject. Doordat de kramen dicht op elkaar volgen en er een continu en eenvoudig looptraject wordt gecreëerd, voorkom je dat mensen halverwege terugkeren en dus een deel van de kramen overslaan.

Door de markt te concentreren op Botermarkt en Markt blijft de verbinding Bouwelse Steenweg – Nijlense Steenweg gegarandeerd, wat zorgt voor minder hinder en een vlottere verkeersafwikkeling tijdens de markt.

De geconcentreerde opstelling zorgt ook voor een betere bereikbaarheid en meer parkeergelegenheid. Zo zullen voortaan de kerk, de parking naast en achter de kerk en het woonblok achter de kerk toegankelijk blijven tijdens de markt.

De voetgangersweg achter de kerk die Botermarkt/Markt verbindt met de zone achter de kerk waar ook de parking is gelegen, en die eveneens fungeert als brandweg voor het woonblok achter de kerk, wordt in de nieuwe opstelling vrijgehouden.

Ook het standbeeld van de 'Stoeter' blijft prominent aanwezig in het straatbeeld.

De varkensruggen tussen de parkeerplaatsen op Markt worden verwijderd. Zo kunnen we maximaal tegemoetkomen aan de wensen van de marktkramers i.v.m. de opstelling en oriëntering van hun kramen.

Verder zorgt dit voor meer manoeuvreerruimte en minder belemmering bij het opstellen van kramen alsook bij het op- en afrijden van het plein. Bovendien vormen ze niet langer een gevaarlijk struikelblok voor bezoekers van de markt en tijdens evenementen op het marktplein.

Belangrijk: door deze wijziging moet naast de Botermarkt ook het marktplein vanaf 's morgens 7u autovrij zijn. De markt wordt elke vierde dinsdag van de maand georganiseerd', besluit schepen Maurice Helsen.  Foto : schepen Maurice Helsen/N.