U bent hier

Maximaal 10 glazen alcohol per week drinken (1)

Vlaanderen
25.11.2016 - 20.56u
Door: Herman Gezelle

Alarm in drankland.  De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) verstrengt haar alcoholnorm. Vroeger mochten mannen 21 glazen alcohol per week drinken. Voor vrouwen lag de norm op 14 glazen. Dat onderscheid valt nu weg. De aangeraden limiet wordt voor iedereen 10 glazen per week.

Winter-BOB-campagne onder het motto "nul op, bedankt Bob"

De VAD is bovendien niet de enige die haar normen heeft verstrengd. In de nieuwe voedselaanbevelingen die de Hoge Gezondheidsraad in september lanceerde, wordt aangeraden om de consumptie van alcohol te beperken tot 2 glazen per dag voor mannen, en 1 glas voor vrouwen. Dat komt dus neer op respectievelijk 14 en 7 glazen per week.

Opvallend: de VAD schrapt - in tegenstelling tot de Hoge Gezondheidsraad - het onderscheid op basis van geslacht. Alcohol is namelijk even schadelijk voor mannen als voor vrouwen, klinkt het bij de VAD.

"Meer en meer onderzoek toont aan dat alcohol serieuze risico's inhoudt voor de gezondheid", zegt Marijs Geirnaert, directeur van VAD.

Het verhoogt niet alleen de kans op kanker, en hart- en vaatziekten.

Alcohol veroorzaakt ook overgewicht en ongevallen. Die elementen hebben ons ertoe aangezet het aantal glazen naar beneden te halen."

Jongeren onder de 18 jaar drinken volgens de alcoholnorm het best helemaal geen alcohol.

"De hersenen van jonge mensen zijn nog volop in ontwikkeling", verklaart Geirnaert het advies. "Het drinken van alcohol heeft daar echter een enorme invloed op. Daarom raden we aan dat jongeren tot hun 18e niet drinken, en tot hun 24e weinig alcohol consumeren."

Horeca Vlaanderen ziet niet meteen een probleem in de nieuwe alcoholnorm.

"Als dat een bevinding is van artsen, wie zijn wij dan om er een andere opinie op na te houden", zegt afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche. "Het is een advies en iedereen is vrij om dat te volgen." Horeca-ondernemers kijken bovendien sowieso toe op het verantwoord omgaan met alcohol, benadrukt Van Assche.

"De meeste alcohol wordt niet noodzakelijk op café of op restaurant gedronken. Er wordt ook heel veel thuis gedronken of op andere plekken." (vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto