Britse onderzoekers hebben ontdekt hoe alcohol DNA kan beschadigen en het risico op kanker kan vergroten. Een stof die gevormd wordt als ons lichaam alcohol afbreekt, kan leiden tot permanente schade in het DNA van bloed­stam­cellen.

Die stamcellen moeten normaal gezien cellen vervangen die in de loop van de tijd verloren gaan, maar als ze beschadigd zijn, kunnen ze die schade verder verspreiden. Dat kan dan leiden tot de vorming van kanker.

erdere studies hadden al een duidelijk verband aangetoond tussen alcohol en minstens zeven types van kanker bij mensen, waaronder borstkanker, leukemie, mond- en nekkanker en darmkanker. En het International Agency for Cancer Research van de Wereld­gezondheids­organisatie WHO deelt alcohol in bij de kankerverwekkende stoffen uit groep 1.

Maar tot nu toe was niet geweten hoe alcohol precies die schade kon aanrichten.

Om dat te onderzoeken gaven Britse onderzoekers van verschillende instituten in Cambridge muizen verdunde alcohol in dosissen die overeen­komen met een volwassen mens die op korte tijd een fles whisky leeg drinkt.

Om na te gaan welke en hoeveel genetische schade er aangericht werd, gebruikten ze chromosoom-analyse en DNA-sequencing. "Als het lichaam alcohol verwerkt, zet het de alcohol om in de zeer reactieve, giftige stof acetaldehyde, die DNA beschadigt", zei de leider van het team doctor Ketan Patel. (VRTNWS)