U bent hier

Mede-oprichter: Facebook is té machtig, breek het op

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen
09.05.2019 - 19.54u
Door: Herman Gezelle

Mede-oprichter Chris Hughes vindt dat Facebook en Mark Zuckerberg te machtig zijn geworden. In een groot opiniestuk in The New York Times schrijft hij dat het tijd is om het bedrijf op te breken.

"Marks macht is ongehoord en on-Amerikaans", schrijft Hughes, die 15 jaar geleden het bedrijf samen met Zuckerberg oprichtte. "Mark Zuckerberg kan Facebook niet hervormen, maar onze overheid wel."

In een artikel van ruim 6000 woorden zet Hughes uiteen wat er mis is bij het bedrijf. Hij wijst naar problemen met privacy, invloed van Russische trollen, nepnieuws en opruiing.

Ook stelt hij dat het bedrijf er alles aan blijft doen om al maar meer aandacht te veroveren.

Ongekend

Hughes voelt zich boos en verantwoordelijk voor die ontwikkeling. "We hadden beter moeten nadenken over hoe het algoritme onze cultuur kon veranderen, verkiezingen beïnvloeden en nationalistische leiders aan de macht brengen.

Ik ben bang dat Mark zich heeft omringd met een team dat hem naar de mond praat, in plaats van opvattingen ter discussie stelt."

Volgens Hughes is de invloed van Zuckerberg groter dan bij wie dan ook in de private sector of in de overheid door zijn sociale media Facebook, Instagram en WhatsApp.

"Nooit eerder kon iemand de gesprekken van 2 miljard mensen volgen, vormgeven en zelfs censureren." Hughes wijst erop dat Facebook al eens betrapt is op het verwijderen van oude berichten uit inboxen van gebruikers.

De kritiek is geen nieuw geluid. Maar het opiniestuk heeft wel extra impact omdat het uit de pen komt van iemand die een aantal jaar nauw betrokken is geweest bij het bedrijf, medebedenker was van de succesvolle News Feed en nog altijd de titel 'mede-oprichter Facebook' draagt. Hughes vertrok in 2007 bij het bedrijf.

Opgedeeld

Hughes wil Facebook, Instagram en WhatsApp weer uit elkaar halen. Hij wijst erop dat zoiets in het verleden ook hielp bij monopolisten als Standard Oil en AT&T.

Wel waarschuwt hij dat de overheid snel moet handelen, omdat Facebook de drie media snel aan het integreren is.

Daarnaast pleit Hughes voor een nieuw overheidsorgaan dat de privacy van internetgebruikers in de gaten moet houden. (Bron NOS)

imageMeer nieuws

Schrijf je in voor de cursus meester-molenaar

Mol 21.05.2019 - 11.28u reading time5min

Levende Molens vzw en erfgoeddienst k.ERF zoeken nieuwe meester-molenaars die het eeuwenoude molenambacht onder de knie willen krijgen. Dit najaar start in Mol een 10-delige cursus. Twijfel je nog? Enkele molenaars vertellen op donderdag 23 mei in B&B 's Heerenhoef aan de Retiese watermolen vol vuur waarom zij voor het vak kozen.

Gemeentebestuur schenkt 3.250 euro noodhulp aan zwaar getroffen Mozambique

Mol 21.05.2019 - 11.23u reading time3min

De gemeenteraad besliste op 20 mei om 3.250 euro uit het noodhulpfonds over te maken aan Mozambique. Begin dit jaar werd dit land zwaar getroffen door de cycloon Idai. Heel wat mensen verloren alles. De beslissing kwam er na aanvraag van het Consortium 12-12 voor het toekennen van noodhulp en na positief advies van de derdewereldraad. Wil je de slachtoffers ook steunen? Doe dan een gift via www.1212.be.

Formule 1-legende Niki Lauda is overleden

Internationaal 21.05.2019 - 06.21u

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout
Nationaal | Provincie Antwerpen 21.05.2019 - 06.15u

€5.000 voor REVAlution Center To Walk Again

Herentals 21.05.2019 - 06.09u

Belcampi lanceert de eerste pasta van Belgische bodem

Belcampi lanceert de eerste pasta van Belgische bodem
Geel | Herentals | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 20.05.2019 - 23.16u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto