De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft de plannen van Concentra en Corelio om samen Het Mediahuis te vormen definitief goedgekeurd. De goedkeuring kwam er na enkele beloftes. De uitgevers hebben zich ertoe verbonden om zeker 5 jaar alle krantentitels te behouden. Corelio en Concentra zijn "verheugd", de vakbonden reageren afwachtend.

Het Mediahuis zal de titels De Standaard en Het Nieuwsblad (Corelio) en Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg (Concentra) beheren.

Elke titel moet over "een voldoende uitgebouwde redactie" beschikken, "met een eigen hoofdredactie, commentator, chef eindredactie, chef politiek of chef regio en een eindverantwoordelijke vormgeving", meldt de Mededingingsautoriteit in een persbericht.

Specifiek voor Gazet van Antwerpen is er de belofte om "het verspreidingsgebied van de krant in de provincie Antwerpen te verzekeren aan lezers en adverteerders, onder meer via een voldoende uitgebouwde regionale en lokale berichtgeving".

Eind september werd een beslissing over Het Mediahuis nog uitgesteld door de BMA. Concentra en Corelio zullen nu hun Vlaamse kranten en digitale uitgeefactiviteiten samenbrengen in de nieuwe onderneming Het Mediahuis. Corelio participeert voor 62 procent in het nieuwe samenwerkingsverband, Concentra voor 38 procent.

Verwacht wordt dat er nu een herstructurering zal komen bij beide bedrijven. Details daarover zijn nog niet bekend, maar de vakbonden vrezen voor een verlies van mogelijk honderden jobs, zowel bij de redacties als bij ondersteunende diensten.

Concentra en Corelio "verheugd" over beslissing

Concentra en Corelio reageren in een gezamenlijk persbericht "verheugd" op de beslissing. De vakbonden reageren afwachtend. Vanmiddag zijn er bij beide bedrijven ondernemingsraden.

"De Belgische Mededingingsautoriteit heeft het dossier de voorbije maanden grondig onderzocht en heeft het dus vandaag goedgekeurd. Corelio en Concentra zijn verheugd over deze beslissing en kunnen vanaf nu een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de rijke geschiedenis van hun merken", klinkt het. "De bundeling van expertise, visie en doelgericht ondernemen maakt dat het bedrijf de toegenomen concurrentiedruk op de (inter)nationale mediamarkt het hoofd kan bieden. Dit zal opportuniteiten bieden voor zowel de lezer als de adverteerder."

Vanmiddag is bij de mediabedrijven overleg met de ondernemingsraad gepland. In de volgende dagen en weken zullen de medewerkers geïnformeerd worden over de concrete plannen en structuur van Het Mediahuis.

De vakbonden reageren voorlopig afwachtend. "Wij gaan niet op de zaken vooruit lopen en wachten af wat er deze namiddag tijdens de ondernemingsraad en in de komende dagen gezegd zal worden", aldus een vakbondsafgevaardigde bij Concentra. (vrt)