Carl Deconinck, parlementair medewerker van de N-VA, gaf zelfverdedigingsles aan Schild & Vrienden en was betrokken bij de Gravensteenactie.

Wie bang is op straat en in korte tijd enkele eenvoudige maar doeltreffende verdedigingstechnieken wil leren, kan een cursus krav maga overwegen. Die gevechtskunst werd ontwikkeld en verfijnd in het Israëlische leger.

Ze werd ook, samen met boksen, beoefend tijdens de zomeruniversiteit vorig jaar van de radicaal-rechtse organisatie Schild & Vrienden (S&V).

Carl Deconinck parlementair medewerker van N-VA-Kamerlid Jan Vercammen bokslesgever bij radicaal-rechtse organisatie Schild & Vrienden (S&V)

Op foto's die S&V deze zomer op sociale media deelde, is te zien hoe jongens in helblauwe T-shirts aan de slag gaan met bokshandschoenen en scheenbeschermers. Onder hen Carl Deconinck, aan het werk bij de N-VA als parlementair medewerker van Kamerlid Jan Vercammen.

Op het Instagramaccount van S&V verscheen op 29 augustus 2017 een foto van de opwarming voor de zelfverdedigingscursus, voorzien van het bijschrift 'Al wie da nie springt is socialist!'

Carl Deconinck (getagd als 'Hoofdschudder' (foto), zoals hij zichzelf op sociale media noemt) staat vooraan, als een van de twee instructeurs van de eigenlijke zelfverdedigingscursus.

'Ik verzorgde het luikje boksen. Ik beoefen de sport al tien jaar', vertelt Deconinck aan Knack. De kritiek die S&V krijgt op zijn focus op lichamelijke weerbaarheid wuift hij weg. 'Bij de paramilitaire paraatheid van de groep moet u zich niet veel voorstellen. De avond voor mijn initiatie, bijvoorbeeld, hadden ze een cantus gehouden. De fysieke paraatheid viel dus best tegen.' De opzet was onschuldig, heet het: 'Een gezonde geest in een gezond lichaam.'

Goed een jaar later was Deconinck achter de schermen ook enigszins betrokken bij de actie van Schild & Vrienden aan het Gentse Gravensteen. S&V'ers vernielden die derde maart eerst een spandoek van linkse activisten waarop opgeroepen werd tot een andere Europese vluchtelingenpolitiek, waarna ze een eigen spandoek ontrolden.

Ook met een oproep tot een ander beleid: 'Zekere grenzen = zekere toekomst'. Die vlag werd bezorgd door Carl Deconinck. 'Maar dat was gewoon omdat die in Brussel was geleverd, en ik als een van de weinigen uit de groep in Brussel werk.'

'Leuke S&V gadgets'

Vanwaar Deconincks betrokkenheid bij de gecontesteerde groep? 'Ik steun alle leuke pro-Vlaamse, centrumrechtse initiatieven. En zo heb ik S&V ook leren kennen, bijvoorbeeld met hun zwerfvuilacties', zegt hij.

De heisa over de seksistische, racistische of antisemitische memes die gepost werden in afgesloten internetfora bekijkt Deconinck op dezelfde manier als de berichten over kunstenaar Jan Fabre, die in opspraak kwam na beschuldigingen van grensoverschrijdend seksueel gedrag: 'Ik wacht het onderzoek af om te weten wat er echt van aan is.' Gevraagd of hij opnieuw een boksinitiatie zou geven aan S&V'ers of een vlag zou bezorgen voor een S&V-actie, zegt hij dat hij 'even zou afwachten'.

Medewerker N-VA verzorgde bokscursus voor Schild & Vrienden

 

Deconinck benadrukt dat hij niet erg actief was in S&V, offline noch online. 'Ik reageerde weleens op Facebook en likete iets. Maar ik ben gewoon nogal actief op sociale media.' Hij ontkent zelf hatelijke berichten te hebben gepost.

Dat wordt tegengesproken door bronnen die inzage hebben in de Facebookgroep van S&V.

Geconfronteerd met een like van Deconinck bij een post waarin communistische studenten de dood wordt toegewenst ('Jullie krijgen allemaal een plaatsje in mijn helikopter. De eindbestemming is de oceaan', een toespeling op de executiemethodes van de Chileense dictator Augusto Pinochet), verwijst hij naar zijn slechte geheugen. 'Het is nu niet zo dat ik elke dag mensen die mijn mening niet delen, de dood toewens.'

In De Morgen zei Deconinck dat hij maar één keer lidgeld heeft betaald aan S&V. Maar volgens S&V-oprichter Dries Vanlangenhove bestaan er geen lidmaatschappen van de beweging. Deconinck: 'Dat kan kloppen. Ik weet alleen dat ik een boekje kreeg en wat leuke gadgets zoals stickers. Maar zeker geen dolk met een hakenkruis erop.'

Bij de N-VA laat woordvoerder Bram Bombeek weten dat Carl Deconinck 'dezelfde procedure zal doorlopen als de anderen. Eerst een gesprek, en afhankelijk daarvan verwijzing naar het interne disciplinaire orgaan Verzoening en Tucht.'

Dit artikel verschijnt woensdag 26 september in Knack -

Bron Knack -  verschijningsdatum 25/9/2018 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.

Op de foto : Carl Deconinck (N-VA) als boksinstructeur bij S&V (getagd als 'hoofdschudder') - facebook.

Ook naaste medewerker van Yoleen Van Camp sympathiseert voor Schild&Vrienden

Jeroen Van de Water, de persoonlijke medewerker van federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA), toonde afgelopen jaar op Facebook een pak sympathieën voor Schild&Vrienden. Van de Water is lijsttrekker voor de N-VA/Open Vld in Kasterlee. 

Yoleen Van Camp komt ook uit Kasterlee en zat samen met Van de Water in de Kastelse gemeenteraad. Ze is vorig jaar naar Herentals verhuisd, naar eigen zeggen, 'om er zeker burgemeester te worden'.

Later meer met screenshots van de facebook likes/berichten op Schild&Vrienden van Jeroen Van de Water.