Vanaf 24 augustus vernieuwt Canvas. "De merknaam blijft behouden, maar er wordt een nieuw verhaal geschreven", luidt het. Het vernieuwde Canvas focust op duiding, informatie en cultuur, en wil een alternatief bieden op het gebied van fictie en ontspanning. Zo is er het nieuwe actuaprogramma "De afspraak" met Bart Schols, interviewen Ivan De Vadder en Wouter Verschelden de vier partijvoorzitters in de documentaire "De logische premier" en volgt "Slijk" sporters die vaak sporten in de modder.

"De afspraak"

"De afspraak" heeft aandacht voor binnenlandse en buitenlandse politiek, wetenschap, cultuur, sport en economie. Presentator Bart Schols wil verrassen. "Ook voor wie eerder alle journaals gezien heeft en heel de tijd op nieuwssites surft, moet in "De afspraak" iets te beleven zijn", stelt hij. "De vragen die moeten gesteld worden, zullen worden gesteld."

Naast experts en de vertrouwde specialisten van VRT Nieuws zullen ook nieuwe gezichten, uit onder meer de academische wereld, aan het woord komen. Zij zullen de komende weken en maanden uitgroeien tot "huisspecialisten".

"De afspraak" - elke werkdag om 20.30 uur

"Terzake"

Later op de avond komt "Terzake" terug, afwisselend gepresenteerd door Kathleen Cools en Annelies Beck. Zij ontvangen dagelijks een gast uit de actualiteit voor een gesprek en een terugblik op de voorbije dag. Een andere gast -buiten de studio- blikt dan weer vooruit of kijkt terug. Elke aflevering brengt ook een langere reportage over een onderwerp dat tegelijk actueel is en "de waan van de dag overstijgt".

"Terzake", van maandag tot donderdag omstreeks 22.45 uur

"De logische premier"

Bij de nieuwe programma's zit ook de documentaire "De logische premier", die aansluit bij de reeks "De coulissen van de Wetstraat" die Ivan De Vadder in 2013 maakte.

Deze keer werkt De Vadder samen met Wouter Verschelden. Ze onderzoeken hoe de Vlaamse en federale regeringen in 2014 tot stand kwamen door vier partijvoorzitters uit dezelfde generatie: Charles Michel, Bart De Wever, Wouter Beke en Gwendolyn Rutten. "De logische premier" pakt het vormelijk ook anders aan: de geïnterviewden kijken rechtstreeks in de camera.

"De logische premier"- vanaf 10 september

Vaste nieuwswaarden

Ook vaste waarde "Panorama" is terug met eigen reportages en internationale producties. Het programma krijgt een nieuwe look & feel, en nieuw anker: Tim Verheyden. Hij noemt alvast "Panorama" het moederschip van alle Vlaamse reportagemagazines. "Een plek in die machinekamer sla je niet af", zegt hij.

"Panorama" - vanaf 30 augustus voortaan op zondag

Rudi Vranckx presenteert naar goede gewoonte "Vranckx" met sterke reportages van buitenlandse tv-zenders. Hij zoekt de gewone mens achter het verhaal, en zoekt lichtpunten in de duisternis. Vranckx brengt dit najaar ook nieuwe "Nomaden": reportages van jonge landgenoten in den vreemde.

"Vranckx" - op zaterdag om 20.10 uur


"Off the record" volgt "Belpop" op

Na "Belpop" trakteert Canvas op een nieuw muzikaal programma, "Off the record". Belgische muzikanten, van Alex Callier over Melanie De Biasio tot Trixie Whitley, praten over de platen die hen hebben gevormd.

"Off the record" - vanaf 28 september om 21.15 uur

"Slijk" is een documentaire over sporten (veldrijden, voetbal, motorcross, veldlopen en paardrijden) die zich vaak afspelen in de modder en over de mensen die ze beoefenen.

"Slijk" - vanaf 24 augustus om 21.15 uur

"Reyers 2020" volgt het vernieuwingstraject voor het VRT-gebouw aan de Reyerslaan en brengt de manier waarop dat nieuwe VRT-huis zal worden ingeplant in een veel ruimer stadsvernieuwingsproject rond de Reyerssite. Vijf architectenteams werden geselecteerd om een ontwerp in te dienen. Canvas zocht hen op in volle voorbereiding van hun ontwerp.

"Reyers 2020"- later dit najaar

In "Wetenschap redt de wereld" gaat Jeroen Buyse (foto) op zoek naar topwetenschappers die oplossingen aanbieden voor de grote problemen waar we allemaal mee kampen: stress en criminaliteit, files, de opwarming van de aarde, en doodgaan. Wie is Jeroen Buyse eigenlijk? Buyse is een wetenschapsfan.

"Wetenschap redt de wereld" - later dit najaar

Wim Helsen nodigt gasten uit voor een gesprek over hun favoriete tekst en de schoonheid van het geschreven woord in "Winteruur".

"Winteruur" - vanaf 26 oktober, maandag tot donderdag na "Terzake"

In "Radio Gaga" trekken de bevriende acteurs Joris Hessels en Dominique Van Malder met hun zelfgebouwde mobiele radiostudio naar acht locaties in België om er enkele dagen lokale radio te maken. Ze zenden onder meer uit in een psychiatrische instelling, op een camping, in het strengste internaat van Vlaanderen en in een revalidatiecentrum.

"Radio Gaga", vanaf 25 augustus om 21.15 uur

"Het eerste kwartaal" toont de offers die beginnende ondernemers brengen en de lessen die ze leren op hun weg naar succes.

"Het eerste kwartaal" - later dit najaar

De vierdelige reeks "Spul" onderzoekt wat doping doet met een sporter. Het gaat zowel om wereldberoemde als volslagen onbekende sportlui. De grootste naam is wellicht die van de Canadese sprinter Ben Johnson.

"Spul", later dit najaar

"Bevergem" is een absurde fictiereeeks over een West-Vlaams dorp met ontspoorde inwoners. Op een dag neemt stand-upcomedian Freddy De Vadder er zijn intrek. Niemand weet waarom. Onder anderen Bart Vanneste (foto), Wim Willaert en Maaike Cafmeyer maken deel uit van de cast.

"Bevergem" - vanaf 30 september om 21.15 uur
VRT

Keren ook terug: "Alleen Elvis blijft bestaan" met Thomas Vanderveken (vanaf 17 oktober en voortaan op zaterdag), "Fans of Flanders" (vanaf 4 oktober), "Extra time" (elke maandag), "De Canvasconnectie" (later dit najaar) en "Karakters" met Ben Crabbé (later dit najaar).

Series en meer op canvasvernieuwt.be