Het Nederlandse TMG (Telegraaf Media Groep), het Belgische Mediahuis en investeringsmaatschappij VP Exploitatie hebben een akkoord over een aanbevolen bod voor alle resterende aandelen van TMG van 6 euro cash per aandeel. Dat melden TMG, Mediahuis en VG Exploitatie zondagavond in een gezamenlijk persbericht.

Inmiddels blijkt ook dat de raad van commissarissen van TMG de raad van bestuur aan de kant moest schuiven om het akkoord niet op de helling te zetten.

De biedprijs vertegenwoordigt een premie van 72 procent ten opzichte van de slotkoers op de dag voor de eerste aankondiging van de overnameplannen op 14 december vorig jaar.

Mediahuis en VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van grootaandeelhouder de familie-Van Puijenbroek, hebben al 59,3 procent van de aandelen. In totaal is 278 miljoen euro gemoeid met de deal.

"Nadat we alle strategische opties zorgvuldig waren nagegaan, kwam de raad van commissarissen tot de conclusie dat samenwerken met Mediahuis en VP Exploitatie onze strategie volledig zou ondersteunen en TMG een solide toekomst zou verzekeren", zegt Jan Nooitgedagt van TMG in een persbericht. Een bod van Talpa, het Nederlanse investeringsbedrijf van mediamagnaat John De Mol, wordt afgedaan als "niet levensvatbaar", aangezien Mediahuis en VP Exploitatie niet van plan waren hun meerderheidsbelang van de hand te doen.

"Dat leidde tot de beslissing om de onderhandelingen met VP Exploitatie en Mediahuis voort te zetten, wat tot een verbeterd bod leidde. Aan een prijs van 6 euro, een premie van meer dan 70 procent, denken we dat dit fair is voor onze aandeelhouders.

De boeiende visie van het bedrijf, vooral op haar print- en onlinenieuwsmerken en haar 24/7 multimediastrategie, verzekert de toekomst van het bedrijf", zegt Nooitgedagt.

Als gevolg van het bod zouden er geen banen verdwijnen, klinkt het. Verder is het zo dat TMG zijn hoofdkwartier in Amsterdam behoudt en dat de bestaande merken behouden blijven.

Het bod van 6,0 euro per aandeel is 10 eurocent meer dan het vorige bod van Mediahuis en VP Exploitatie. Talpa had begin deze week nog 6,35 euro geboden.

"De aankondiging van vandaag is een belangrijke mijlpaal in het oprichten van een succesvol, stabiel en toonaangevend multimediabedrijf met focus op Nederland en België", zegt Gert Ysebaert van Mediahuis. "Een grotere financiële en operationele schaal moet omzetgroei waarborgen en toekomstige investeringen in innovatie toelaten."

Tot slot blijkt nog dat de raad van commissarissen van TMG de leden van de raad van bestuur aan de kant schoof.

In een afzonderlijk persbericht van TMG staat dat dat besluit volgens de toezichthouders "onvermijdelijk" was, omdat het bestuur zich "onrealistisch" en "onvoldoende constructief" zou hebben opgesteld in de onderhandelingen met Mediahuis en VP Exploitatie.

Daardoor ontstond volgens de commissarissen het risico dat het consortium eenzijdig een bod zou uitbrengen, zonder de eerder overeengekomen garanties voor TMG. (belga) (beeld ANP).

Talpa verhoogt, na akkoord tussen TMG en Mediahuis, opnieuw bod op Telegraaf Media Group :

AMSTERDAM 06/03 01:52 (ANP/BELGA)
Talpa, het Nederlandse investeringsbedrijf van mediamagnaat John De Mol, heeft zijn bod verhoogd op uitgever TMG (Telegraaf Media Groep) naar 6,50 euro. Dat meldt het bedrijf zondagavond in een persbericht. Talpa biedt daarmee 0,50 euro meer dan het Belgische Mediahuis, dat zondagavond een akkoord bereikte met TMG over de overname.

De familie Van Puijenbroek is via VP Exploitatie grootaandeelhouder in TMG en wees eerdere hogere biedingen van Talpa af. In het zondag gesloten akkoord tussen Mediahuis en TMG is vastgelegd dat TMG zijn identiteit en Amsterdamse hoofdkantoor houdt en dat de journalistieke onafhankelijkheid binnen het bedrijf ook op lange termijn overeind blijft. Alle merken, waaronder De Telegraaf, blijven bestaan en er zou geen sprake zijn van omvangrijk banenverlies door de overname.

De vraag is of TMG en VP Exploitatie nu wel verder willen praten met Talpa. Mediahuis en VP Exploitatie verklaarden vorige week nog dat elk bod van Talpa kansloos is, omdat het slechts 20 procent van de aandelen van TMG bezit en dus geen meerderheid kan halen.

Zondag werd ook bekend dat de raad van commissarissen van TMG de leden van de raad van bestuur aan de kant schoof. In een afzonderlijk persbericht van TMG staat dat dat besluit volgens de toezichthouders "onvermijdelijk" was, omdat het bestuur zich "onrealistisch" en "onvoldoende constructief" zou hebben opgesteld in de onderhandelingen met Mediahuis en VP Exploitatie

Daardoor ontstond volgens de commissarissen het risico dat het consortium eenzijdig een bod zou uitbrengen, zonder de eerder overeengekomen garanties voor TMG.

Talpa liet dan weer weten dat de raad van commissarissen "de herhaalde oproepen om de gesprekken tussen Talpa en TMG te hervatten naast zich heeft neergelegd", aldus de NOS. Daardoor is er volgens Talpa geen sprake meer van een gelijk speelveld tussen de verschillende bieders.

Wordt vervolgd.