Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kent €805.000 Strategische Transformatiesteun COVID-19 toe aan Medimundi aan Visbeekstraat Turnhout voor de productie van medische mondmaskers.

Medimundi is een samenwerking tussen het Turnhoutse Cartamundi en de Universiteit van Antwerpen, samen met machinebouwer Cloostersmans uit Hamme en een privé-investeerder.

"We hebben ook een sociale rol in de maatschappij en we zijn pas succesvol als we eveneens relevant zijn voor de samenleving. Dit hebben we tijdens de lockdown ook gemerkt aan de talrijke initiatieven die wereldwijd spontaan door onze eigen medewerkers werden opgezet om een bijdrage te kunnen leveren aan de volksgezondheid en te beantwoorden aan de meest dringende noden", zegt Stefaan Merckx, CEO van Cartamundi groep.

"Wij zetten maar al te graag onze schouders onder dit initiatief. Het maakt deel uit van ons DNA en sluit naadloos aan bij onze strategie van duurzame groei."

De Universiteit Antwerpen heeft FFP2- en FFP3 maskers ontworpen. Die bieden de hoogst mogelijke bescherming en zijn in eerste instantie bedoeld voor het ziekenhuispersoneel en eerstelijns hulpverleners.

De productie ervan is onlangs gestart in Turnhout. Op lange termijn kan dit naar andere marktsegmenten uitgebreid worden.

Knowhow

Cartamundi levert zijn knowhow op het vlak van de aanwerving van personeel en de aankoop van materialen tot het opzetten va logistieke stromen, kwaliteitsbewaking, IT-systemen, boekhouding, marketing en verkoop.

De UA ontfermt zich over de ontwikkeling en Cloostermans ontwerpt en bouwt de machines.

Het consortium investeert zelf ruim 2,2 miljoen euro. Daar komt nu dus 805.000 euro Strategische Transformatiesteun van Vlaanderen bij. (hc)  Foto UA/N.