Donderdag 8 oktober vond de wekelijkse medische coördinatievergadering plaats. Op deze vergadering bespraken we de situatie in het ziekenhuis, de algemene besmettingscijfers, het lokaal contactonderzoek, de opvolging in de scholen en de situatie in de zorginstellingen en woonzorgcentra.

Algemene situatie

De actuele besmettingscijfers zijn in Mol nog altijd vrij hoog, maar niet dramatisch. De laatste 7 dagen noteerden we 29 besmettingen, wat overeenkomt met 78 op 100.000 inwoners. Dit is ruim boven de alarmeringsdrempel.

- Voor de laatste dagen ontvangen we van het testcentrum en de huisartsen berichten dat het aantal positieve gevallen snel stijgt. Er wordt minder en gerichter getest, maar het aantal vastgestelde besmettingen stijgt. Deze zeer recente vaststellingen zijn nog niet volledig opgenomen in bovenstaande cijfers.

- De strikte coronaregels voor de inperking van nauwe sociale contacten zijn duidelijk. Deze zijn voor niemand leuk en aangenaam, maar wel essentieel.

- Waarom? Samen hebben we één doel. Het Heilig Hartziekenhuis moet elke coronapatiënt de verzorging kunnen geven die nodig is om de ziekte te overwinnen. Daarnaast wil het ziekenhuis de overige dienstverlening absoluut vrijwaren. Ook dit leidt – als het niet lukt – onvermijdelijk tot slachtoffers. Dit is alleen mogelijk wanneer de besmettingspiek de komende weken en maanden niet te hoog wordt.

- Dit doel bereiken vereist inspanningen van iedereen. We hebben opnieuw nood aan discipline op alle fronten. Dat geldt voor de eigen medewerkers van ziekenhuis, zorginstellingen en woonzorgcentra, maar zeker ook voor de bezoekers, familieleden en alle overige inwoners.

- Ook als je niet ziek bent, kan je toch besmet zijn én het virus verspreiden. Afstand houden en – als dit niet lukt – een mondmasker dragen, verwachten we minimaal van elke inwoner.

- De meeste besmettingen vinden plaats in vertrouwde situaties met mensen die we kennen. Denk daarbij aan gezinnen, families, vrienden, clubs, verenigingen,....

- Samen een familiefeest vieren in een beperkte gesloten ruimte, een vochtige groepskleedkamer, tijdens de pauzes op school,... Dit zijn de situaties met de grootste risico's voor een snelle verspreiding van het virus.

Heilig Hartziekenhuis

- Op dit moment ligt er geen enkele coronapatiënt op intensieve zorgen. Twee coronapatiënten worden verzorgd op de gewone corona-afdeling.

- Gezien de stijgende cijfers in triagecentra en bij de huisartsen, beschouwt het ziekenhuis deze situatie als 'stilte voor de storm'. De situatie kan zeer snel keren.

- Het ziekenhuis bereid zich voor op een stijging van coronapatiënten volgende week, in navolging van andere ziekenhuizen in het land. Tijdens de eerste golf in het voorjaar, stelde het ziekenhuis hetzelfde vertragingseffect vast.

- De reguliere zorg verloopt momenteel nog vlot. Het ziekenhuis wilt dit absoluut zo houden. De patiëntenstromen corona en niet-corona blijven volledig gescheiden. Het ziekenhuis is dus veilig voor wie medische zorgen nodig heeft buiten corona.

- Het ziekenhuis roept iedereen op tot verantwoord en verstandig gedrag. Het is nu het moment om het tij te keren en de najaarspiek af te remmen.

Testcentrum ecocentrum De Goren

- Er worden minder testen afgenomen door aangepaste regels, maar deze zijn wel gerichter. Afgelopen maandag had het testcentrum een uitschieter met 14 positieve testen. Maar liefst 16% van de afgenomen testen waren positief.

- Ook van de huisartsen die zelf testen, ontvangen we dezelfde verontrustende signalen.

- Alle artsen delen dezelfde mening: het virus wint steeds meer aan kracht.

Opvolging scholen

- De procedures en de verwittigingssystemen bij quarantaine staan op punt en zijn gelijkgestemd voor alle scholen.

- De afgelopen dagen situeerden de problemen zich hoofdzakelijk in de secundaire scholen. Verschillende klassen moesten volledig in quarantaine na vastgestelde besmettingen bij leerlingen en/of leerkrachten.

- Voor elke situatie wordt nauwgezet geanalyseerd welke leerlingen en leerkrachten een hoogrisicocontact zijn. Deze vallen vervolgens onder de quarantaineregels en moeten een test ondergaan. Het aantal leerlingen dat in quarantaine moest, varieerde tussen de tien en dertig.

Woonzorgcentra en zorginstellingen

- Ook in de woonzorgcentra en zorginstellingen werden bij medewerkers besmettingen vastgesteld, waarna uit voorzorg de quarantaineregels voor de betrokken bewoners/zorggebruikers werden toegepast.

- Deze eerste vaststellingen benadrukken de nood aan strikte discipline bij iedereen om de voorzorgsmaatregelen bij bezoek op te volgen.

- De situatie in de woonzorgcentra en zorginstellingen wordt de komende week van zeer kortbij opgevolgd.'